osztrák ízesített ale
Még szeptemberben beszámoltunk a Sörmanufaktúra egyik új, izgalmas sörforrásáról, a Bécs melletti Brunnban üzemelő Bierzaubereiról. Akkor vázoltuk, hogy kínálatuk nagyban fedi a kortárs arányokat (inkluzíve hagyományos típusok kézművesen, kihaló típusok, kozmopolita modern sörök), mégis sikerült kihagynunk egy alapvető elemét a tipológiának: a mindenféle csavarokkal bolondított idénysörök széles spektrumát. A Bierzauberei természetesen ebben is megfelel az elvárásoknak, így az őszi baksör és az újévi imperial ale mellett karácsonyra is készített sört, a most kóstolandó Mézeskalács Ale-t.
A Bierzauberei mindent megtesz a kisüzemi romantika megőrzése végett - ennek jegyében az idénysörökről lényegében egy betűt sem írnak a honlapukon, de a címke tájékoztatása is kimerül az alkoholtartalomban és a "szűretlen sör narancs-, fahéj- és kardamomaromával" leírásban. Az összetevők iránt érdeklődő sörblogger így - némi keresgélést követően - végül a mybier.at webshopban jár sikerrel, megtudva, az alap csupán a felhasznált búzamaláta (meg persze az említett aromák) erejéig tér el a szokásos Reinheitsgebot-felsorolásoktól.
Ehhez hasonló karácsonyi ízesített ale-ről még csak egyszer írtunk, de a kanadai Howe Sound Father John's Winter Ale jóval egyfelől jóval testesebb (12,9 B° < 17 B°), másfelől elsősorban a karamellás-édes vonalra ráhajtó tételnek bizonyult, így túlzott továbbgondolásra ez alkalommal nem teremt alapot. A Spekulatius Ale ugyanis, nyilván nem függetlenül a benne szereplő búzától, már az első kortyban is elsősorban a savanykás irányt képviseli, izmos élesztőízzel kiegészítve. Ez utóbbi, visszakanyarodva az értékelés tisztességes sorrendjére, már kitöltve is jól látható: igen opálos, teljesen átlátszatlan halványnarancs szín. Mellette fűszerekkel alaposan megtűzdelt élesztőillat, egyszerre idézve fel az adventi narancssündisznók és a névadó mézeskalács emlékét. A kezdeti, élesztőágyon ülő savanyúság némi felvert tojásfehérjés, habos krémességen keresztül úszik át a fűszerdominált utóízbe, ahol a jól kiérezhető komlót a beadagolt fahéj és koriander(aroma) egészíti ki, viszonylag intenzív módon. A narancsíz elsősorban héjként jelenik meg, és legfőképp az utóíz száraz lecsengése során (korianderrel párban), noha már afféle árnyjátékként a korty dereka során is kiérezhető
Kellemes, fűszeres, alkoholtartalmához mérten könnyed ale, a belga witbierek halovány emlékével (fűszeres citrusosság, koriander helyett kardamommal és fahéjjal), de bárminemű komolyabb csavart vagy trükköt nélkülözve. Érdemes megkóstolni, téli sörnek gond nélkül fogyasztható, de másfél órás tulipánpoharas kóstolgatást azért felesleges szervezni rá. Pedig Conrad Seidl beválogatta 2012 sörei közé.
Alkoholtartalom: 6,9 V/V %
2012. 12. 26.