HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Egger Märzenbier

2008.11.21. 18:41 -kk-

osztrák világos sör


Mint az bizonyára másoknak is feltűnt, az elmúlt bő egy hétben a KK meglehetősen improduktív volt, ám ma új poszttal ünnepeljük, hogy a blog.hu minden második oldalletöltést reklámokkal segít még színesebbé tenni. Az ünnepléshez pedig a közkedvelt oszták Egger sörfőzde zászlóshajóját használjuk fel, amit néhány hónapja már Magyarországra is importálnak - de nem túl feltűnően: az egger_bier.extra.hu oldalon működött egy sufnituning reklámoldal, arról, hogy valahol Komárom-Esztergom megyében, az üzemi lerakatban lehet venni Eggert. Máshol nem is lehetett látni, leszámítva az emlékezetes, elképesztően színvonaltalan, de annál drágább, lurdyházbeli Első Magyar Sörfesztivált, ahol valamilyen rejtélyes okból mégis volt Egger. (Sőt, a sorlap.hu vonatkozó fórumát az egger_bier keresőszóval végigfuttatva még olvashatunk néhány nagyszerű hírt arról, hogy Kistarcsán és Nagykerekiben is lehet talán kapni.) A KK is az említett tragikus, khm, fesztiválon tudott csak venni egy üveggel, lényegében az esemény egyetlen pozitív hozadékaként, hogy most szerető olvasói elé tárhassa tapasztalatait.

Erre a KK ugyan nem emlékszik, de az Eggert állítólag korábban itthon is lehetett kapni, így sörkedvelő körökben relatív ismert márka - ami nem egyezik a meglehetősen hasonló nevű Schloss Eggenberg sörgyárral, ami szintén osztrák; sem pedig az Eggenberggel, ami meg cseh -, ehhez képest meglepően szerény márkapalettával bír, üvegesben például a Märzenen kívül csak a Leichtet és a Radlert gyártják. Ebből is feltűnhet, hogy az Egger nem az a kimondott nagyüzem, mint az a kissé puritán (de a magyar házi főzdéket így is fényévekkel verő), de perverz módon mégis kellemes és letisztult dizájnból is érződik. Ránézésre, névre, kategóriára egyaránt tipikus német prémiumsörnek mutatja magát, épp ezért olyan meglepő, hogy annak dacára sem lehet sehol kapni, hogy még hivatalos magyarországi importőre is van. Bár, elnézve a megszűnt oldalukat, az is lehet, hogy már nincs. 

Magán a sörön természetesen nem érződik ez a hányattatott sors, kellemes aranyszínű lager, légies, virágos komlóssággal, közepesen malátás testtel. Benyomásszinten ugyanazt a békebeli vasárnapi polgáriebédes hangulatot képviseli, amit annak idején a Soproni Kinizsinél figyeltünk meg; de teljesen más, sokkal könnyedebb, tavasziasabb ízvilággal. Teljesen persze az Egger sem harmonikus, hiszen az túl szép lenne, ezért esetünkben a halvány vazelines utóíz gondoskodik róla, hogy emlékeztesse az egyszeri sörfogyaztót az élet göröngyösségére. Mindazonáltal ha már belefutottunk, mindenképp vegyünk belőle, hiszen egyrészt tűrhető sör, másrészt meg senki nem tudja, mikor kapunk legközelebb - ami újabb párhuzam a Kinizsivel.

Alkoholtartalom: 5,2 V/V %

2008. 11. 21.

2 komment

Címkék: világos osztrák háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr7781686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hypgnosis (törölt) 2012.05.25. 18:33:21

Osztrák határ mellett 2kmre élve törvényszerű, hogy az ember igen hamar beilleszti (nemcsak sör) vásárlási portfóliójába a határ túloldalán lévő üzleteket is (kb annyira vannak mint szombathely)
Így az első hasraesések után a sörkinálatot látván szépen elkezdi kóstolgatni az osztrák bambikat szép sorjában (persze elsőre mindet megkóstolná).
Az postban említett sör kitűnő népsör, mint sok más itt nem említett ausztriai könnyű sör, szerintem a legnagyob ektérés a hazai ilyesmikhez képest: 2 üveg már kellemes borzongást okoz (amolyan rég elfeledet eufórikus állapot amit a jóminőségű szesz okoz) és sosem marad kellemetlen savanyú íz a szájban, még a leghimbilimbibb sör után sem.
Itt jön rá az ember, hogy minden napszakra és eseményre és hangulatra van választási lehetősége. És ezt átszámítva kb 150 -180 ftért teheti meg. A szintén a blogban említett stiegl és paracelsus sörök már kb egy százassal drágábbak, de ha a soproni, borsodi, dereher market árakat nézzük, hát nem kérdéses hogy mit vesz az ember.
És egty adalék: ki hitte volna hogy az osztrák mustár rajongó, így sörös mustárok is kaphatóak, melyeken fel van tüntetve hogy mely sörök felhasználásával készültek.

Különleges Sörök Boltja 2012.05.31. 18:07:32

@hypgnosis: Irigyellek! Föleg a Franziskanerért!
süti beállítások módosítása