HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Gösser Bock

2008.12.02. 19:05 -kk-

magyar barna baksör


Igazság szerint kicsit unjuk, hogy blogunk oldalaink mindig csak a Heineken Hungáriát tudjuk dícsérni, a többi hazai nagygyárat meg általában kifejezetten nem; dehát nincs mit tenni, ők kreatívak, a többiek meg nem. Most például újabb, hazai gyártású portfóliójukból eddig hiányzó típus gyártásába kezdtek Sopronban, behozták licencfőzésre elindítva az osztráknak tűnő, pedig kizárólagosan magyar termékként élő Gösser Bockot. Ez egyrészt azért jó, mert még szélesebbé teszi egyébként is egészen tűrhető kínálatukat, másrészt összehasonlítási alapot teremt az itthonfőzős kategóriában eddig kihívó nélkül uralkodó Dreher Baknak. Ugyanakkor kicsit rossz is, mert ha már nem Ausztriából hozzák, hanem itt készül, csinálhattak volna neki valami hazaibb brandet. Biztos féltek, hogy mondjuk 'Soproni Baksör' néven még annyian sem vennék.

A Fekete Démon bevezetéséhez képest újdonság, hogy ezúttal nem titkolja a gyár PR-osztálya a bevezetést, sok helyen kapni, sajtóközleményt is kiadtak, és - bár a KK nem herdálja az idejét olyan reaktív dolgokra, mint a tévénézés - állítólag még reklámszpotja is van, kész csoda. Persze azért itt is észrevehetjük, ha kicsit szemfülesek vagyunk, hogy a Heineken Hungária teljesen tisztában van vele, a magyar sörkultúra véget ér valahol a Giebelhof és a hálós atléta között, ezért igyekezett törzsi magyarban fogalmazni a sajtóközleményt, nem terhelve feleslegesen a témában súlyosan analfabéta sajtó, illetve a fogyasztók tudatát olyan elvont, hülye szavakkal, mint hogy 'bak'. Nem, barnasör és kész (tételmondat, szó szerint idézve: "Bock, azaz barna", prémium minőségű és kifinomult. Arról, hogy a közlemény fele azt ünnepli, hangsúlyosabb lett a felirat a hascímkén, és ettől elegánsabb, inkább nem is mondunk semmit, merthát úgyis van egy jelentős réteg, akinek ez tényleg számít, és amíg ők is ugyanannyit fizetnek a sörért, de többen vannak, mint az vájtfülűek, addig ez így is lesz, bármennyire agysorvasztóan idegesítő is.

Erről jut eszünkbe, amikor új sör jelenik meg, jó eséllyel keresnek rá sokan az interneten, és kötnek ki itt, ezért a kedvükért érdemes egy kis fogalomtisztázást lejátszani: az, hogy barna meg világos, kizárólag a sör színét jelenti, semmi mást, egy barna sör lehet édes és keserű, lehet gyenge és erős, lehet sűrű és könnyű, és így tovább, csak attól lesz más a színe, hogy máshogy pörkölik a malátát. A baksör viszont egy külön típus, olyan alsóerjesztésű sör, ami általában erősebb és gazdagabb ízvilágú a sima lagereknél, ősztől tavaszig volt szokás inni, és egyaránt van barna és világos változata is.

Abban mindenesetre igaza van a marketingosztály közleményíróinak, hogy kellemesen néz ki a Bock, a nyakfólia is meglehetősen hatásos, épp mintha csak Bécsben vásárolnánk sört - mondjuk ez aligha véletlen a Gösser stájer származását figyelembe véve; az üvegek nyakába akasztott kis promócímke meg külön vicces, "gut, besser, barna Gösser", mondja. Kellemesen mély, vörösesbarna szín, standard édes-alkoholos, konyakmeggyszerű baksörillat. Íze kezdetben elég lapos, inkább csak sűrűsége tűnik ki, de idővel megjelennek mellé először az erős, kicsit festőmalátaízűen édes-kesernyés árpajegyek, olcsókonyakmeggyes zárással. Ahogy melegszik, egyre erősebbé válik laktató, édes karaktere, ezért ajánlott nem hűtőhidegen megkezdeni - az idő hozza ki a komlót is, ami némiképp koncepciótlanul megy szembe a lágy főiránnyal, és közben folyamatosan párolog a közepes, kicsit sorjás, barnaszalonos alkoholszag. Nem rossz, de lehetne jobb is - az egyik érdekes rejtély az, milyen lehetne csapolva, a másik pedig, hogy csak karácsonyi különkiadásnak jött ki (megmutatva a Drehernek, hogy a műfaj nem ér véget ott, ahol ők hiszik), vagy egész éves gyáron belüli konkurrenciája lesz-e az Amstel Bocknak. Akárhogy is, örüljünk, hogy a Heineken szemlátomást kevésbé él vissza a magyar sörkultúra hiányával, mint az iparági átlag, és terjeszti nekünk a sokféleség igéjét, mégha nem is a legkifinomultabb formában.

Alkoholtartalom: 7 V/V %

2008. 12. 03.

19 komment

Címkék: magyar barna bak soproni hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr98800250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.12.02. 22:00:39

El sem tudom mondani hogy mennyire boldog vagyok azt illetően, hogy végre itthon is egyre több féle barnasör kapható.
A poszt kiváló, a közepes értékelés ellenére is meghoztad a kedvemet!

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2008.12.02. 22:32:54

Aha, a barna sör tényleg jó dolog szerintem, bár nagyon hiányolom azokat a behozottak közül, amiket pl. Csehországban lehet kint kapni. Annyi nagyszerű, remek sörük van, hogy érdemes lenne ezeket is forgalmazni itthon, csodálkozom, hogy még nem tették.

sgy 2008.12.03. 07:32:04

Na jó,de hol lehet kapni? Akarom, kívánom.......

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2008.12.03. 07:50:15

Kóstold meg a pécsi Sörgyár Szalon barna sörét. Szerintem ma az ország egyik legjobb barna söre!

-kk- 2008.12.03. 18:31:58

korhelyek: megvolt, linkeltem is a cikkben az értékelését :)

sgy: nem tudom, legutóbb például a baross u X József krt-nál lévő nagy cba-ban láttam.

armando629 · http://csakajosor.hu 2008.12.06. 08:30:41

Szerintem ez a sör jobb, mint közepes. Simán lekörözi az eddig egyed"uralkodó" Drehert. (vakok közt a félszemű a király...)Én a Tescoban akadtam a sörre

natu (törölt) 2009.01.01. 14:21:01

Képzeletbeli dobógómon a harmadik helyen landolt, elötte az Amstel Bock (2.) és a mi kis magyar kincsünk, a Dreher Bak (1.).
Ki is van még? Fekete Démon és Szalon Barna..., na, ök a pom-pom lányok...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.01.03. 20:12:52

@natu: hát azért nézz csak körül, nem ezek a lónyálak az egyedüli magyar (barna)sörök, hála istennek... Ott van a nemrég felfedezett Black Rose,a vonyarcvashegyi Blonder Barna, a Rotburger Barna stbstb. Sajnos ezek a tömegtermelésből származó sörök alig bírnak valami egyéniséggel. Termékek, lassan már nem is sörök, csak eladható akármik...

TonyCaviar 2009.08.02. 17:06:53

jó elemzés, egyetlen pontosítás: a Gösser Bock nem licencfőzés, hanem magyar fejlesztés. Amit Ausztriában Bock néven adnak az 7,2 alkoholszázalékos, és csak karácsonykor meg húsvétkor főzik.

-kk- 2009.08.03. 12:51:17

@TonyCaviar: ez érdekes, köszi a kiegészítést.

Serkoptató 2010.04.29. 13:52:11

Tegnap félre tettem az összes óvatosságom, és mert amúgy is először találkoztam az üzletben vele, vettem egy ilyet.
Egy órával ezelőtt ki is bontottam, íme a megállapításom:
Az első kortynál azonnal pofán vág a Magyarországon gyártott nagyüzemi sörökre oly jellemző tapadós savanyúság, amit idővel elfed egy kissé émelyítő, édeskés-kozmás karamelles kesernyésség. Oszt' nagyjából ennyi. Végig ez a ragacsos íz érződik, semmi kibontakozás és happening.
De egy hős vagyok, és megiszom az utolsó kortyig.
Kár volt, tíz perce beütött a homlokom közepére a fejfájás, pedig nem szokott.
Erős másfelesre tudom értékelni az ötös skálán.

Gérard Duchemin 2010.05.03. 13:07:29

@Serkoptató: És akkor még ehhez azt is hozzé kell tenni, hogy a Rate-beer-en ez az egyik legjobb itt gyártott sör. Na ez a nem semmi.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.05.03. 15:18:36

szerintem jobb, mint másfél, s tényleg a legjobb indusztriál sör kis hazánkban...

-kk- 2010.05.03. 18:36:39

elnézést, már megint félremoderáltam:

Szerző: Serkoptató
Komment: komlo.blog.hu/2008/12/02/gosser_bock/fullcommentlist/1#c9684327

@főzdevadász: Vessetek meg (és magam is csodálkozom, hogy ilyet mondok), de én a Dreher Bakot előrébb helyezem.

-kk- 2010.05.03. 18:37:15

@Gérard Duchemin: a ratebeeren minden olyan sör sok pontot kap szerintem, ami van legalább 7 alkoholfok :)

Gérard Duchemin 2010.05.04. 09:07:22

@-kk-: Akkor az is valami buta amerikanizmus lehet. Amúgy a Gösser Bak ér is annyit, amennyi az általa szerényen kapott pontok száma, de ezzel a szerény eredménnyel még mindig az egyik legjobb magyar sör, és a táblázat végefelé még ihatatlan álsöröket is találni. Na erre mondom, hogy nem semmi. Ugyanakkor a mezőnyből őröletesen emelkedik ki a békésszentandrási főzet, de azt hiszem a nagykátai nincs rajta. De a Giebelhof rajta van? Akkor miért nem mindjárt a kannásbor kőbányai világossal higítva? Érti ezt valaki?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.05.04. 16:14:17

mielőtt teljesen felőrölnek az idegeid a Giebelhof jelenléte miatt, tájékoztatlak, hogy az elsőre kapott listán csak azok a sörök szerepelnek, amiket már 10-nél többen bíráltak. Ha a táblázat felett rányomsz a "show all" linkre, rögtön más lesz a lista...
Ez a magas alkoholtartalom-jobb sör sem igaz, soksok sör van, amit lehúznak, pedig kurva magas az alkoholtartalma. Inkább arról lehet szó, hogy ha magas egy sör alkoholtartalma, az a legtöbbször hoz is magával valami beltartalmi mutatványt...Persze egy Karpackie super mocne, ami egy nagyipari malátalikőr, az a ratebeer-en is szar pontokat kap...
Ami meg a Dreher Bak-ot illeti, az álláspontom az egyedüli főzet, amit a jelenlegi szortimentből ki szabadna engedni a kőbányai gyárkapun...De nekem kicsit édesebbnek túnik, mint a Gösser Bock, s ezért részesítem előnyben a GB-t. ízlések és pofonok

exodusAttack 2012.01.28. 22:23:51

Számomra ez a sör teljesen rendben van. Viszont mintha kezdene egyre több helyről eltűnni, remélem nem szüntetik be (az utóbbi időben Pécsen már se Tescóban, se az Intersparban, meg az egyik Gösser-cégérrel ellátott kocsmában sem láttam - de remélem a vízióm nem megalapozott), mert kb. az egyetlen magyar nagyüzemi sör, ami nekem bejön, a Dreher meg még mondjuk elmegy.

exodusAttack 2012.01.28. 22:29:35

Dreher Bakot akartam írni az utolsó mondatrészben.
süti beállítások módosítása