HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Primátor Weizenbier

2009.02.20. 22:19 -kk-

cseh szűretlen világos búzasör


A KK egy pillanatra felülemelkedik végeláthatatlan, fullasztó idődeficitén és lezárja régóta érlelt Primátor-teleregényét, egy üveg - cseh viszonylatban meglehetősen ritka jelenségnek számító - búzasörrel. Valamilyen rejtélyes okból ugyanis, dacára a meglehetősen közeli német nyelvterületek ilyen irányú elkötelezettségének, Csehországban a búzasörnek sem különösebb újkori hagyományai, sem kultusza sincsen; és csak az elmúlt cca. tíz év ízléshullámzása nyitotta meg a kísérletezőbb kedvű üzemek előtt a terjeszkedés új horizontját. A Primátor pedig, mottójának megfelelően ('specialista na pivní speciály'), nem maradhatott ki belőle, aminek eredményeként a sok-sok, százalékdekorált kupak mellett multipakkunkban egy 'W' jelzésű is maradt.

A keresztségben (ami tagadhatatlanul a szervilis germanofília szép megnyilvánulása, egyébként) a Weizenbierhez a szürke (ezüst?) színkódot párosították a Primátor-egyenruhabirodalom beosztott szabói, ami önmagában nem jelentene sem értéktöbbletet, sem -deficitet márkatársaihoz képest, így az egyéniséget inkább a kicsit metróállomáslogószerű, már felemlegett kupakkal igyekezték biztosítani. Ezen kívül üvegünk mindenben hozza a nemzetközi búzasörsztenderdeket, egészen a hátoldalon feltüntetett kis 'Wheatbeer for Dummies'-ihletettségű kitöltési útmutatóig (tölt-ráz.tölt) bezárólag, érdemleges nemzeti elhajlások nélkül.

Noha blogunk alapbeállításban elítéli a vakon űzött konformizmust, ezúttal mindenképp érdemes utánoznunk a fenti útmutatóból elsajátítottakat, ugyanis az üveg kétharmadának kitöltése után még kissé sápadt és kifejezetten tükrös Weizen a seprő utántöltésével olyan vidám tojássárgájaszínűvé változik, amit talán a Rotburger szűretlen világosa óta nem is volt szerencsénk látni. A gomolygó élesztőfelhők lassú eloszlásával sörünk habja is kezd a tolerálható szinthez közeledni, így megállapíthatjuk, hogy mind illatra, mind ízre valahol a Zlatý Bažant Pšeničné és a Szalon Búzasör átlaga környékén mozog, ám szerencsétlen módon rendre az előbbihez húz erősebben. Bíztatóan testes, citrusos illatát erőtlen, némi enyhén savanyú csapvíz és sok-sok élesztő keverékéhez hasonló (bár ennyire azért nem rossz) test követi, fent említett szlovák párjához hasonlóan. Utóíze majdnem tűrhető, főként ha nem tizedmásodpercekben lenne mérhető, így azonban emlékét is csupán a tobzódó élesztőzacc jellegtelen kövesedése képviseli.

Összegzése egyben a Primátoré is, minthogy ezzel végeztünk minden gyártott típussal, a különféle pótszerjellegűeket és a mezitlábas világost leszámítva, így ideje, hogy ítéletet mondjunk az üzem fölött, már amennyire ez elméletileg lehetséges műfaj egyáltalán. Szóval a nagyszerű, bár tagadhatatlanul kissé extrém ízvilágú Double megismerése után szinte minden további náchodi termék kiábrándtó, legalábbis a cseh átlaghoz képest; túlbonyolított, mellékízekkel teli testekkel, melyek közül talán a Polotmavý és a Stout bizonyult csupán eredeti jegyeket is felvonultatni képes, figyelemre méltó akciónak. Mindazonáltal nyugodtan vásároljanak minél többfélét, ha valami véletlen folytán beléjük botlanak, legalább Önök is megbizonyosodhatnak róla, hogy a Moraván onnan sem minden maga az életre kelt Hrabal-regény.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2009. 02. 20.

8 komment

Címkék: cseh búza világos hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr73955687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2009.02.21. 08:33:35

Tudom, hogy az érzékeléssel szerzett tapasztalatokról nehéz, illetve nem érdemes vitába szállni, de védelmembe kell vennem a náchodi sörfőzdét.
Azzal a mondattal, hogy a sörgyár szortimentje (az egy-két kivételtől eltekintve) kiábrándító és a cseh átlag alatt van, végkép nem tudok azonosulni.
Mondom ezt azok után, hogy a 110-120 cseh sörfőzde közül talán 6-8 kisüzemi főzde levét nem ittam még.
Szerintem mégiscsak valami baj lehetett azzal a multipackkal.
Ogre, aki szintén átitta magát egy hasonló kiszerelésen, emlékeim szerint szintén jónak, sőt nagyon jónak találta azokat.

Azt javaslom, tegyünk még egy próbát!
Ha legközelebb Csehóba tévedek, hozok 2-3 sorozatot, és üljünk le egy asztalhoz "ítéletet" hozni!

falsestuff 2009.02.21. 08:55:21

bizony, az én Primátor-kofferemmel sem volt semmi probléma! :D

Ogreface 2009.02.21. 10:51:12

@falsestuff: Bizony az általam vásároltakkal se!

-kk- 2009.02.21. 11:17:32

hm, ez érdekes

megpróbálom bővebben kifejteni, csak nem akartam a cikket magát terhelni ezzel:
nekem természetesen nincsen Serkoptatóhoz mérhető tapasztalatom a cseh sörök terén, úgy nagyjából húsz cseh sörgyár/főzde cirka 80 termékét volt szerencsém kóstolni. Ebből fakadóan persze könnyen lehet, hogy pont a legjobb tizenöt százalékot kóstoltam, és ahhoz képest bizonyult a Primátor kevesebbnek számomra, de ettől függetlenül erős meggyőződéssel állíthatom, hogy az általam kósolt Primátorok zöme (név szerint a Premium, a Premium Dark, az Exkluziv, a Rytírsky és a Weizenbier) többé-kevésbé átlagos, összefésületlen, általában mellékízekkel terhelt sörök voltak, amelyeknél a fent említett további nyolcvanféle cseh sör háromnegyede jobb volt. Ez nem független véleményem szerint a ténytől, hogy a Primátor a cseh átlaghoz képest nagyvonalúbban alkalmaz pótanyagokat is, mégha ez önmagában nem is determinál semmit. Előítéletesnek sem tartom magam a kóstolás során (ami persze nem lenne egyébként precedens nélküli), mert, mint azt említettem is, a Double volt az első Primátor, amit kóstoltam, és azzal több, mint elégedett voltam, így épp hogy borzasztó izgatottan vártam, hogy végigihassam a paletta fennmaradó részét is, hogy aztán annál jobban meglepődjek a folyamat során.

Persze nyitott vagyok az ellenvéleményekre, és abszolút meggyőzhető a fentiek ellentétéről is :)

Serkoptató 2009.02.23. 22:34:14

Friss hír, hogy a náchodi honatyák ma megszavazták, hogy az eddig városi tulajdonban lévő sörgyárat eladják a LIF Trade-nek (egy libereci befektetési alapnak). Ennek egyébként a svijani sörgyárban is vannak érdekeltségei.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.02.24. 13:42:21

Elindult a függetlenség feladásával, egy befektetési társaság termékelőállításra beállított koncepciója által vezérelve a minőségromlás irányába ez a gyár is? Érdekes az is, hogy a belga Duvel-Mortgaat pedig beszállt a Bernard gyárba, mivel terjeszkedni akarnak a lagerek világában is, s ezt a gyárat megfelelő minőségűnek ítélték...

Serkoptató 2009.02.24. 20:33:55

@főzdevadász: Szerintem kétesélyes a dolog. Csehországban van annyira nemzeti ügy a sör, hogy egy hazai befektetőtársaság akár pozitív irányba is viheti a dolgot, szemben a multival, amelyik csak gyarmatosítani akar.

Csehországban azért működik 1-2 olyan független főzde, amelyet ilyen befektetőtársaságok birtokolnak, és ezzel együtt szépen prosperálnak.
Reménykedjünk!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.02.25. 02:09:45

@Serkoptató: reméljük a legjobbakat!
:)
Amúgy a Moortgat nem hiszem, hogy a minőség rovására menne, kipróbálják magukat az alsóerjesztés világában is, hátha tanulnának ebből is, gondolják...Talán ők nem azok a tipikus multik... Ezt már csak az Achouffe sörök miatt is remélem, amiből flamand létükre Vallóniában úgyszintén bevásároltak...Az egyik legjobb sör, amit eddig tapasztaltam így középkeleteuropidként.
süti beállítások módosítása