HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Chapeau Gueuze

2009.04.22. 21:18 -kk-

belga lambic


Mivel a KK a világért sem szeretne abba a hibába esni, mint a statisztikabeli egyéves jogosítványosak, azaz hogy relatív jelentős, de távolról sem elégséges mennyiségű tapasztalattól hirtelen profiknak érezzük magunkat, ma olyan sört kósolunk, amihez korábban még hasonlót sem. A Chapeau Gueuze ugyanis, mint azt teljes neve is mutatja, egy lambic, azaz olyan (jellegzetesen belga) sör, amelyet nyitva hagyott erjesztőkádakban, spontán erjesztéssel, a levegőben lakó tájjelegű gombák felhasználásával készítenek el. A 'gueuze' jelző ezt még annyiban tetézi, hogy úgynevezett házasított lambicot indikál, amelyet a különféle erjedmény- és főzetévjáratokból szerkesztettek össze.

A - fentiek nyomán is láthatóan - meglehetősen sajátos gyártási metódus szerves részét képzi még a tölgyfahordós érlelés és a nem túl szokványos szárított komló használata. Ez utóbbi a sérülékeny gyártási eljárás antibakteriális védelmét erősíti, egyébként. Logikus módon a lambic nem kimondottan a tömegtermelés csúcsa, lényegében csak Brabant Pajottenland nevezetű vidékén készül, a spontán erjedés élesztőgombáinak állítólagos hazájában, néhány kézművesebb stílusú sörfőzdében. Ezt képviseli, csak hogy ilyen trükkös témaváltással éljünk, máskülönben a Chapeau címkéje is, amin a Manu-Art-féle hippishopok dizájnja köszön vissza a baráti pasztellszínek, a bohókásnak szánt betűtípusok és a ClipArt-jelegű erjesztőkád-ikon összességéből - ami nem baj, csak nem is túl eredeti és/vagy egzotikus, legalábbis nem annyira, mint a benne nyugvó sör, amiről újfent nem tudjunk eleget hangsúlyozni, hogy mennyire az. Egzotikumát csak fokozza, hogy a natúr (illetge házasított) lambicon kívül, mint amilyen a Chapeau Gueuze, a típus jellemzően izesített formában szokott megjelenni, meglehetősen savanyú karaktere okán elsősorban gyümölcsök, illetve kandiscukor (faro) igénybe vételével.

Mai palackunk azonban igazi, oldszkúl, archetipikus lambic, így ecetes illata mellé meglehetősen savanyú, balzsamecetes-limeos élű, de a leírhatónál sokkal egyénibb, száraz, frissítő íz társul, amelyben szokatlanul enyhe, mégis jól érezhető és aromás (szárított, ugye) komló társul, amelyek mellett megfoghatatlanul, ugyanakkor igencsak határozottan végig jelen van némi gyümölcscukorra emlékeztető édes alap, ami utóbb az utóíz szerepét is jelentős részben átvállalja. Összességében rendkívül nehezen leírható, borzasztó összetett (ami még hamarjában eszünkbe jut: koriander, narancshéj, pillecukor) és mégis egyszerűen élvezhető sörhöz lehet a Chapeau Gueuze képében szerencsénk, amivel nagyon hatékonyan lehet borbuzisat játszani, így valahol még szerencse is, hogy Magyarországon alig kapni, azaz nem fogunk egyhamar gyártókat és évjáratokat összevetni belőle terroirstílus és animális jegyek szerint. Mindenesetre jó ismét látni, hogy vannak olyan sörök, amiknél legalább a lehetőség fennáll.

Alkoholtartalom: 5,5 V/V %

2009. 04. 22.

5 komment

Címkék: belga ötpontos ale világos lambic

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr321080849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2009.04.23. 13:35:57

Valahol itt kezdődik a sörperverzió. De ez benne a nagyon jó.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.04.24. 10:52:09

És lehet velük sörbuzisat is játszani, mert a Chapeau Gueuze arra megfelelő, hogy barátkozzunk a lambic sörökkel. Valami olyan párhuzam illik ide, minthogy a Leffe Blond is arra jó, hogy a belga sörökkel ismerkedjünk. A Chapeau Gueuze és Faro teljesen rendben vannak, csak vannak ennél sokkal magasabb szintű spontán sörök is. Léteznek olyan lambic-ok, amik már sokak számára ihatatlanok(olyan a karakterük, mint egy kovászos uborka leve), de egyesek ezekért is meg vannak őrülve. Bár megivásuk bátorságot követel, mert a bennük sokszor fellelhető vad Brettanomyces élesztők megdolgozzák sokak emésztőrendszerét,s bizony görcsöket és futkározást hoz a bélileg érzékeny fogyasztóra. Ezt én személyes tapasztalatokkal tudom alátámasztani:)

Ogreface 2009.04.24. 18:50:46

Ezeket még nem kóstoltam.Ami nekem eddig a "legsavanyúbb" volt az a Rodenbach.Ha valakit evvel a főzettel is úgy kínálunk hogy eddig csak "egyen" lagereket iszogatott és nem figyelmeztetjük hogy mire számítson,valószínűleg lesokkoljuk. :-)

-kk- 2009.04.24. 23:35:26

a Rodenbach Grand Cru szerintem más kategória savanyúság terén, azt már kihívás meginni :)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.04.25. 09:32:52

első alkalommal én is csak néztem egy nagyot, amikor a Cantillon főzde Gueuze sörébe botlottam. Kérdeztem, hogy ez meg mi a bánat. Kevés szénsav, kicsi hab, savanyú mint a grapefruit. Aztán ahogy kortyolgattam, egyre inkább bejött, szépen lassan megmutatta testét. Csak a fent említett hatása ne lett volna...
süti beállítások módosítása