HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Ayinger Celebrator

2010.11.15. 23:19 -kk-

német barna baksör


Már régóta szerettünk volna foglalkozni az Ayinger híres-neves százpontos baksörével, a Celebratorral, nagyjából attól a pillanattól kezdve, hogy először találkoztunk vele a brit Michael Jackson híres ötszázsörös könyvében. És mivel buta impulzusfogyasztók vagyunk, már akkor is elősorban az üveg nyakán himbálózó fehér játékzergekecske-szerűség keltette fel a figyelmünket - különösen igaz ez annak fényében, hogy egyfelől a Jackson-féle sokezer sornyi dicsérő szövegből pusztán szemantikailag nem emelkedik ki túlzottan egyik sör sem; olyasmiről, mint a Ratebeer, meg még soha nem is hallottunk akkor. Ezzel együtt persze éveket kellett rá várnunk, mígnem a Sörspecialista.hu segítségével végre megkóstolhattuk valamikor nyár közepén, a cikké érés folyamata pedig egészen mostanáig húzódott.

Magáról a Brauerei Aying-ról a KK nem tud túl sok mindent: bajor sörfőzde, amit a XIX. században indítottak, majd az 1990-es évek végén kapott új épületet - és ami a sörkedvelő magyar olvasó számára főként fontos lehet: nem igazán tudnak rossz sört csinálni. A gyár Ratebeer-adatlapján összesen két sör szerepel 50 alatti ponttal, míg 90 fölött hét (noha ebből egy már a múlté); és ezek koronája a csúcsok csúcsába értékelt Celebrator, hát képzelhetjük. És mivel a Ratebeert elsősorban fejlett országok alkoholistái használják, nekik meg talán kevésbé lehett a KK-hoz hasonló módon megvenni a lelkesedését egy műanyag zergével kecskével (borzasztóan csalódottak voltunk egyébként, hogy nem valami nemesebb anyag), mint valamiféle szigetlakó törzset üveggyöngyökkel, logikusnak látszik a feltételezés, hogy azért belbecs terén is fel tud valamit mutatni sörünk, ha egyszer ilyen töretlen tisztelet övezi.

És persze ez így igaz is, a tömény sötétbarna testet melaszos illat lengi körül, amihez az első korttyal karamellel vegyülő étcsokoládés íz társul, varázslatosan puha, lekerekített kortyokkal, mintha csak higanyból lenne. Nem a változatos, folyamatosan változó ízasszociációkkal játszik, mint egy belga apátsági sör, inkább a karácsonyias édesbaksörséget viszi tökélyre (a többi -ator végződésű bajor sör által megrajzolt elvárásoknak megfelelően), amennyiben iskolapélda-szerű, zsinórmérce-értékű mintáját szolgáltatja az említett karakter tökéletesre áramvonalasított és összeharmonizált megvalósításának. A pontértéken külön dob, hogy mindezt szokatlanul határozott komlózás mellett teszi meg, ami azonban csak az íz legvégén tűnik elő, így nem zavar bele a fő kompozícióba, ellenben már-már borsosnak ható hullámaival kellemes levezetéséül szolgál annak. Még a kerekséghez visszautalva érdemes megemlékezni róla, hogy a Celebrator tényleg igen sűrű sörnek tűnhet, noha nincs hét alkoholszázalékos: ennek magyarázata arrafelé lehet elásva, hogy szárazanyag-tartalma ellenben 18,5°, azaz a kettő közti szorzó értéke majdnem 3, szemben az átlagos 2-2,5 közti értékekkel.

A fentiek ugyan gusztustalanul nyálasnak tűnhet, mégis, higgyék el, kérjük, igaz megállapításokról van szó. Ne felejtsük ki beleszámolni az értékelésbe azt sem, hogy a virtuóz, sok ízen zongorázó söröknél nincs szükség hasonlóan mély alácsókolásra, ugyanis azoknál magának a sok íznek a lekottázása elég ahhoz, hogy érzékeltetni tudjuk, miről van szó; míg a homogénebb élménnyel maradandót nyújtó söröknél - mint a Celebrator - ezt csak a fő hangsúlyok minél erőszakosabb szájba rágásával tudjuk a magunk fapados író eszközeivel átadni. Ezzel arra próblunk kilyukadni, hogy az Ayinger Celebrator egy igen kellemes és méltán ötpontos sör ugyan, mégsem mondhatni, hogy jobb más ötpontosoknál, dacára az exponenciálisan több pozitív jelzőnek - de hogy valami negatív maradjon kivételesen a végére, még ideszúrjuk, hogy az egyszínű fehér pléhkupak egyszerűen méltatlan, utoljára talán a monori licenc-Innstadt söröknél láttunk hasonlót.

Alkoholtartalom: 6,7 V/V %

2010. 11. 15.

15 komment

Címkék: német ötpontos barna bak

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr972451416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.16. 13:57:58

nocsak-nocsak. a várva várt favorit. azt gondolom lesz itt néhány olyan vélemény, amely mégis az Asam Bocknak adja a dobogó legfelső tetejét

Ogreface 2010.11.16. 16:26:21

"egy műanyag zergével "
Szerintem maradjunk a kecskebaknál... :)

Beer Ninja 2010.11.16. 22:00:43

No, ezt 'kivételesen' :) megkóstolnám. :)

ger. duchemin 2010.11.17. 10:21:07

@dr. dodó: Akkor irány a beszerzőhely!

szanisz 2010.11.17. 10:38:26

@Mantlesorrow:
Talált, süllyedt. Ízlett nekem nagyon a Celebrator, de a pontozások után többet vártam, mint hogy hozza a tökéletes fenotípust -erősen komlózva.

Nálam az Asam Bock a nyerő, vagy az Andechser.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.11.17. 14:35:51

Párom a kecskebakból csinált fülbevalót:D
Ignecsak finom söröcske ez:)

Beer Ninja 2010.11.17. 16:21:58

Szegediként nem tudok bármikor Pöstre felugrani, az online-rendelésnek meg a tanári pénztárcám szab korlátot. De egyszer biztosan meg fogom kóstolni!

Beer Ninja 2010.11.17. 16:29:06

Kicsit nézelődtem ratebeer-en, hogy erről a 100 pontos sörről olvastam, és arra jöttem rá, hogy 99 pontosnál 'jobbat' még sosem ittam. A Zywiec Porter a 99 pontos... De olyat tavasszal megint legurítok egyet(?). :)

Harald hardrode 2010.11.17. 23:49:50

off: jártam a Cantillon főzdében és kóstoltam az ott lévő összes sört. Valaki aki csak egyet is kóstolt belőlük segítsen! Csak én érzem túlzottnak majd mindegyiknél a 99-100 pontot, vagy én megrekedtem a földi halandóság szintjén (habár rengeteg féle sörhöz volt már szerencsém és egyáltalán nem vetem meg a különlegességeket) és nem értem a magasabb sörfőzést? Habár 90 pontot megszavazok nekik, főleg a Geuze-nek és a Faronak.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.18. 22:57:45

@-kk-: nocsak indul a bak-szezon. Látom nem maradtunk egyedül az Ayinger égbe röpítésével kapcsolatban...
:o]

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.11.22. 21:11:41

@Harald hardrode: a ratebeer-en az összesített pontszám igazából egy súlyozott érték. Tehát ha sokan egybehangóan jónak írják le a sört, akkor magas pontja lesz. A jó sörök 3,5-től indulnak(már szerintem), míg az iható kategória a 3-astól. Az átlagos a 2,5, innen lefelé csak akkor issza meg az ember a sört, amikor értékeli...vagy még akkor sem. Aztán pl. minél több szavazattal értékelsz, annál inkább számít mit írsz-pontozol. Ezekután a nagyon szóró értékeket nem akkora hangsúllyal számolja, stbstb.

piefke 2011.01.03. 21:41:02

Ayinger - is mei Lieblingsbia!:-)

Aki Münchenben jár az el ne kerülje az alábbi címet:

Wirtshaus Ayingers
Platzl 1A
München
süti beállítások módosítása