HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Dreher

2012.07.25. 23:31 -kk-

magyar világos sör


Valahol meglepő tulajdonképpen, hogy hat év és legalább háromszáz cikk után sem esett még szó a blogon Magyarország egyik alapsöréről. Persze akad ellenérv bőven: például a túl széles körben ismert söröket annyi előfeltevés és sztereotípia veszi körül, hogy közel lehetetlen egy kicsit is tárgyilagosan értékelni őket. Ráadásul a Dreher még ezen a népes kaszton belül is kitüntetett helyzetben van, ugyanis részben marketing-, részben történelmi, részben árképzési okokból igen elterjedt nézet, hogy egy Igazi Prémiumsörről van szó, ami a jelesebb ünnepek és a megbecsültebb vendégek kísérője a vacsoraasztalon. Tehát tulajdonképpen a hasonló ismertségű, de a hétköznapiság hangulatával átitatott Soproni, Arany Ászok és Borsodi etalonja.

E második gondolatmenet igazság szerint épp olyan érvényes érv a pro-oldalon is, mivel egy picit is szélesebb sörkóstolási tapasztalati repertoárral hamar rájön az ember, hogy a prémiumszövegből egy szó sem igaz. Ilyen kvázi-polgárpukkasztó dolgokat pedig mindig szívesen blogol ki az ember, ne adj'Isten még bizonyos hátsó gondolatai is támadnak, hogy kellő számú olvasó esetén a sörkultúrán is tud faragni vele egy egészen kicsit.

A témaválasztásban egy további élmény is motiválta a KK-t: néhány hete afféle könnyű esti szórakozásként egy barátunk házi sörvakkóstolást ütött össze, néhány ismertebb világos ászoksör felhasználásával (egy komolyan vehető sörbloggernek az ilyesmi persze egy morzsányit sem kellene újdonságként hasson, dehát a blog nevét sem a gólya hozta, ugyebár). A vaktesztben szerepelt többek közt egy Staropramen, egy Borsodi és egy Dreher. A mai cikk apropójául pedig épp az a banális, mégis relevációjellegű felfedezés szolgált, hogy e sörök közül az óriási választóvonal a nemzetiségi vonal mentén húzódik; és nem amentén, hogy marketing- és árpozícióját illetően a Borsodi népsörnek számít, a másik kettő pedig prémiumnak. Tizedmásodpercek alatt kiderült, hogy a kukoricagrízzel sújtott magyar sörök majdhogynem egyforma ízűek, csak a vizesség mértéke különbözteti meg őket, míg a grízmentes, tisztaságitörvény-kompatibilis Staropramen egyedül hozza azt a képet, aminek egy vállalható lagersört elképzel az ember. Dacára, hogy német-cseh viszonylatban azért maga sem egy világklasszis.

A Dreher, ehhez képest, nélkülöz mindennemű tiszta malátaízt, a teste valamiféle savanykás, ám szokatlanul telt kompromisszuma a magas alkoholtartalmú, mégis kukoricázott koncepciónak. A  korty lecsengésén megjelenő komló sem hazudtolja magát meg túlzottan: az a fajta tétova, színtelen kesernyésség, amit akár szintetikusan is előállíthatnának, akkor sem tűnne jellegtelenebbnek. Egyfelől hiányzik belőle a trükkösebb komlók virágossága, gyümölcsössége; ugyanakkor másfelől a hagyományosabb kontinentális fajták (mint a Saazer) őszinte, olajos és üde keserűjét sem hozza. Persze, mielőtt bárki valamiféle elvakult Dreher-ellenességet látna mindebbe, ez a fajta komlózás lényegében az összes magyar sörmárka sajátja - esetünkben csak a szokatlanul sűrű test teszi meglepőbbé az élményt.

Végeredményben az egész sör egy kilúgozott paródia, egy kamu-prémiumsör , olyasféle konstrukció, ami egészen addig tűnik valóban kiemelkedőnek, amíg előtte csak gyengébb söröket kóstoltunk. Hiszen egy Kőbányaihoz, Borsodihoz, ne adj'Isten százforintos szupermarketsörhöz képest valóban nagy különbség a testes, harapható korty, az 5% feletti alkohol - csakhogy minden más szemszögből jelentéktelen és értelmetlen. Jobb pillanataiban messziről hasonlít a valóban minőségi példaképekre, mint a Jever Pilsener: nagyjából annyira, mint a három órával az említett sör fogyasztása utáni szájízünk tud. Egy átlagos magyar kocsma kínálatát tekintve márpedig sajnos gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a Dreher a legjobb sör a kínálatból (hiszen a magyar márkatársaknál tagadhatatlanul jobb), de ne hagyjuk becsapni magunkat ilyenkor sem: igyunk inkább egy fröccsöt.

Alkoholtartalom: 5,2 V/V %

2012. 07. 25.

 

18 komment

Címkék: magyar világos kőbánya kétésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr534678207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gregibroki 2012.08.01. 12:00:58

sajnos minden szava igaz kivéve talán:"Dreher a legjobb sör a kínálatból (hiszen a magyar márkatársaknál tagadhatatlanul jobb)", mert szerintem a Soproni 1895 jobb nála, de ez már csak részletkérdés :)
de szomorú, hogy mit műveltek ezzel a patinás múltú gyárral
az pedig még szomorúbb, hogy Erdélyből hazajövet meg kell állapítanom, hogy az Ursus és a Timisoara csapolva jobb fesztiválsör, mint bármelyik f*stalicska magyar

Beer Ninja 2012.08.01. 12:54:01

Már régen mondom, hogy a Kárpát-medencében nálunk a legsz*rabb a sör. Tulajdonképpen bármelyik márkánkra rámutathatnék példaként.
Tegnap voltam Penny Marketben vásárolni, akartam sört is venni, de egyikre sem vitt rá a lélek. Utána egy palackozott italok boltjában próbálkoztam. Végül sör nélkül maradtam.
200-ért NEM veszek Arany Ászokot!

Hétfőn átugrunk Düsivel Temesvárra, jó sok lejt váltottam...

rolleros 2012.08.04. 10:59:23

a cikkkiró minden szavával egyetértek. sajnos... érdekes ,de pár éve még jobb volt...
jelenleg 2 iható magyar sört isemerek,: soproni 1895 , ill. dreher bak

kieső 2012.08.05. 11:08:53

Ki fogtok röhögni, az egyik legjobb Dreher, mait ittam, már 1 hónapja le volt járva. Üveges, végig hűtőben volt, valami céges buliról maradt és úgy döntöttem nap végén, hogy belevágok. WC közel, mi baj lehet?
Mivel időnként ezt iszom, volt összehasonlítási alap. Próbáljátok ki 'romlottan' :-)
Világos nagyüzemiből nem nagyon tudok jobbat, de a Fekete Démon szerintem még jó.

realcarlos 2012.08.10. 07:41:34

Bár a többi szomszédos ország sörével abszolút nem vagyok tisztában (kivéve persze a Karlovačko, Zlatý Bažant duót), a romániai sörök nekem is a kedvenceim. A pilseni kategóriában nálam a Ciuc győztes, Lager-ként az Ursus viszi a prímet, a barnasörök közül a barna Silva a kedvenc. Az egyetlen baj, hogy 400 km-re lakom a határtól...

Beer Ninja 2012.08.10. 10:23:29

@realcarlos: Én 80 km-re lakok a román határtól, és 25-re a szerbtől. Emiatt sörös szempontból akár szerencsének is nevezhetném magam, mert az ottani tucatsörök legalább 1 nagyságrenddel jobbak a magyaroknál. A budapesti sörbőség viszont messze kerül minket...
Most éppen román és német sörrel van tele a hűtőm, magyar egy sincs (bár Szeged mellett a zsombói vörös még kiváló, néha szerzek belőle).
Holott konzervatív, jobbos ember lennék, de magyar sört inni nem visz rá a lélek. :(

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2012.08.18. 08:13:43

Napok óta gondolkozom, hogy mi a fenét jelent az annyi a világ, amennyit beletöltesz Dreher szlogen. Lehet, hogy a marketingköltségből kellene faragni és akkor talán telne egy kicsit több komlóra, mert mintha a magyar sörgyárakban mintha erre költenének a legkevesebbet.
Huszonöt éve amikor visszahozták a Dreher nevet, a Bak mellett volt egy vállalható Pils is!

vzsozso 2012.08.27. 16:35:45

Én meg Erdélyben élek, de a barna Ursus-on kívül más román sört igazából már nem bírok meginni, annyira érzem bennük a töménytelen mennyiségű kukoricagrízt. Korábban még a barna Silva is a kedvencem volt, de arról is leszoktam már, mert inkább csak az alkoholt ízét érzem benne, a többi aromát nem. :-(

Beer Ninja 2012.08.28. 07:21:30

Nem tartoznak a világ sörélvonalába a romániai sörök, de a magyar tucatlagereknél még mindig fenntartom a véleményemet, hogy 1 nagyságrenddel jobbak általában.
Ha már azokat sem bírod meginni akkor vagy nagyon szerencsés ember, vagy pedig nagyon szerencsétlen vagy. :)

vzsozso 2012.08.30. 10:43:31

Ha egy mód van rá, akkor tucatlágereket nem iszom, se Mo.-on, se Romániában, sehol, inkább legyen valami barna, búza, akármi más.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.21. 17:53:07

Ilyen hosszú cikket írni arról, hogy 'szar,. Magam csak diszkósörnek titulálom. Megtévesztő, hogy a valóban jó Dreher Pils utódjának tűnik. A célközönsége nem iszik sört.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.09.22. 15:03:24

Ha már magyar sör:

Dreher Bak
Soproni Démon
Soproni 1895
Illetve ezeken kívül egy jó hideg csapolt sima Sopi néha még jól is esik :))

A többi mind gagyi pancs.

maestro1 2012.10.18. 14:18:20

Nyáron vettem egy üveggel, mert már rég ittam, és kíváncsi voltam, milyen. Nos, röviden: ihatatlanul gagyi. Ennél azért jobbra emlékeztem...

Házmester 2012.10.18. 14:54:54

Kedves cikkíró esetleg etalonra gondolt, mikor azt írta, hogy epigon, az max fordítva lenne értelmes

bontottcsirke 2016.04.26. 20:24:42

Sajnos káerópa legszarabb söreit mi főzzük, de ez nem volt mindig így.

Beer Ninja 2016.04.28. 16:52:18

Szerintem a horvátokkal holtversenyben vagyunk, de mióta a nagyok megvették a szerb sörgyárakat, ott is sokat esett a minőség.

-kk- 2016.04.28. 16:55:13

@dr. dodó: hát az Szerbiában mondjuk mindenképp vicces, hogy a legelterjedtebb barna sörük valójában montenegrói :)
süti beállítások módosítása