HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Pécsi Sör Prémium Búza

2018.04.19. 22:43 -kk-

magyar világos búzasör

pecsi_sor_premium_buza.jpg

Olyan még talán soha nem volt szerény blogunk történetében, hogy három egymás utáni cikk egyaránt valamilyen nagyüzemi magyar sörpremiert taglaljon, erre tessék: a Dreher Pale Ale és a Borsodi Mester után a Pécsi Sörfőzde sem marad le a tavaszi premiercunaimról. A Soproni egyelőre igen, de hát ők tavaly már bőven kivették a maguk részét a piacfelrázásból.

A Pécsi Sörfőzde, ugyebár, sajátos intézmény: eredendően egyértelműen nagyüzem, de miután a rendszerváltás után – egyedüliként – nem valamelyik globális sörmulti kezében kötött ki, hanem az erősen regionális jelentőségű Ottakringer tulajdona lett, egyre látványosabban leszakadt a Soproni–Dreher–Borsodi-hármas mögött. A tehetetlenségi erő persze nagy úr, és a pécsi sörök továbbra is gyakorlatilag az ország minden pontján kaphatók maradtak (leginkább a kisker üzletláncok egységes beszerzési rutinjai révén), de kocsmákban szinte kizárólag a Dél-Dunántúlon, a főzde természetes közegében láthatók nagyobb sűrűségben. Fontos ismérve a pécsi palettának, hogy noha eredendően a – mára egy világos és egy barna sörre olvadt – Szalon-család számít a fő identitássarokkövének, ettől még jóval több helyen lehet egy másik specialitásukkal, a nagy változatosságban produkált alsópolcos olcsósörökkel találkozni. Ahol persze bizonyára erős az árverseny, így nem lehet véletlen, hogy az üzem idővel inkább a prémium szegmens felé kívánt menekülni a lendületes zsugorodásból, piacra dobva előbb egy Prémium Lager, majd egy Prémium Pils fantázianevű világos sört. Ezeknek ugyan egyike sem volt rossz, de a magunk részéről mégsem értettük, tulajdonképpen mi az értelmük és miféle vélt vagy valós piaci igényre próbálhatnak reflektálni. (Ja, és mindeközben megvette a gyárat Szemerey Zoltán és Tamás, Matolcsy György jegybankelnök két unokatestvére – ami első ránézésre olyan óriási változásokat nem okozott a termékfejlesztést illetően, már csak azért sem, mert a Nagy Stratégia sem a váltás előtt, sem a váltás után nem volt valami kimondottan kristálytiszta.)

Míg az első két Pécsi Sör premiereit viszonylag erős marketinghadjárat övezte, addig ez alkalommal gyakorlatilag láthatatlanul jelent meg a harmadik: a Prémium Búza létéről úgy értesültünk, hogy egy olvasónk tegnapelőtt megírta. Ma már pedig találtunk is egy példányt, és ránézésre abszolút optimisták vagyunk, több okból. Egyfelől a világos búzasör intézménye mindenképp újszerűbb és izgalmasabb, mint egy n+1-edik világos lagersöré; másfelől a dobozon található információk sem jeleznek előre semmilyen Borsodi Búza-féle őrületet – csak víz, búzamaláta, pilseni és apátsági árpamaláta, komló, 5% alkohol, 12 B°).

Az optimizmus persze egy dolog, a kóstolás meg egy másik. Kitöltve mindenesetre továbbra is ígéretes a Prémium Búza, az erősen élesztős, nagyjából mustársárgának nevezhető test és a vaskos, szép, tartós hab szemre határozottan emlékeztet egy rendes bajor búzasörre. Illatban valamivel konfúzabb az élmény: a lime, a banán és a szegfűszeg még ugyan abszolút helytálló stílusjegyek, mint ahogy a visszafogott melanoidinos kenyérillat is, de a hasonlóan markáns élesztőszag és a hozzá kapcsoló enyhe gyomorsavas felhang valamelyest kibillenti az idillt. Ízében elsőként a kenyeres malátajegyek érvényesülnek, amiket citrusos, friss búzasöríz követ, a maga fenolos, kicsit fűszeres karakterével; melyeket továbbra is jól kiérezhető élesztőíz egészíti ki. De az élesztő mellett a komló is kicsit kilóg, jóval intenzívebben jelentkezik a korty végén, mint az egy efféle bajor stílusú búzasörnél kívánatos vagy harmonikus lenne. Utóíze savas.

Összességében meglepően vállalható élmény, ami nem csak versenytársak híján lehet a Legjobb Nagyüzemi Magyar Búzasör, de még nemzetközi szinten sincsenek vele alapvető gondok – már ha a nemzetközt a teljes globális sörpiacra értjük, amin belül azért nyilván távol áll a tökéletestől, és a nyomába sem állhat egy Erdinger- vagy egy Weihenstephaner-féle klasszikusnak (de még egy Edelweissnak sem). A legjobb analógiát talán a Soproni IPA jelentheti, ami nagyjából épp olyan messze van egy rendes amerikai india pale ale-től, mint a Prémium Búza egy rendes délnémet weizenbiertől. Mindkét sör azáltal válik érdemessé a figyelemre, hogy olyan stílusokat hoznak be a szupermarketek átlagsörös polcaira, amik addig nem igazán voltak ott jelen, és így a kicsit sorjás megvalósítást jelentős mértékben feledteti az egyediség értéke.

Bár objektíven nem nyújt érdemben jobb kóstolási élményt, mint a korábbi két Pécsi Sör-variáns, típusából fakadóan egyértelműen az eddigi legértelmesebb fejlesztés, kóstolják bátran. Kevesebb élesztővel és jobban illesztett komlóval akár egészen jó is lehetne.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2018. 04. 19.

3,5p.GIF

8 komment

Címkék: magyar pécs búza világos háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr7213850224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2018.04.19. 23:38:36

Nem igazán értem, és furcsállom is, a tőled szokatlan elnézést és a meglepően magas pontszámot olyan nagyüzemi sörökre, amelyek csak azért érdemesek a figyelemre, mert a kibaszott szupermarketek átlagsörös polcain eddig nem voltak jelen.
Nyugodtan hátra dőlhetünk: a magyar söripar jó úton jár, mert már főznek olyan sört amire nem szégyellik ráírni, sem az IPA, sem a búzasör, sem az önmagában egyébként semmit nem jelentő Pale Ale nevet.

-kk- 2018.04.21. 14:26:04

@Árpa Jankó: hát az van, hogy a 3,5 pont kábé a "jól iható, de azért érezhető egyenetlenségekkel küzdő sör" kategóriája lett az évek során, és szerintem mind a Soproni IPA, mind a Dreher Pale Ale, mind a Pécsi Prémium Pils, mind a Pécsi Prémium Búza ez a kategória. Mint ahogy az e linken található többi 3,5 pontos sör is ( komlo.blog.hu/tags/h%C3%A1rom%C3%A9sf%C3%A9lpont ), melyek egy jó része kisüzemi vagy külföldi tétel.

Nem hinném, hogy a blogposztjaim arra lennének visszajelzések, hogy a magyar söripar úgy általában jó úton járna, viszont szerintem a tendenciák azért alapvetően pozitív irányúak, hiszen az új termékek már nem a Dreher Summer Moment meg a Soproni Szőke Ciklon-féle fullkamu irányt képviselik, de még csak nem is a Soproni A.P.A és Dreher Hidegkomlós féle alibimaszatolást, hanem jönnek ki olyan sörök, amik valóban újszerűek próbálnak lenni, és tipikusan bőven felette vannak a gyári minőségátlagoknak.

Nyilván jobb lenne, ha minden sörgyárunk egy kis magyarajkú Sierra Nevada vagy Svijany lenne holnaptól, viszont attól, hogy erre egyelőre kicsi a esély, én nem tagadnám el a meglévő kis pozitív lépéseket sem.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2018.04.26. 14:50:49

Nem kenyerem a kötekedés, de szeretek tisztán látni, és értetlenül állok egy mondat előtt. Szóval, a cikkben ez van leírva: „...és a nyomába sem állhat egy Erdinger- vagy egy Weihenstephaner-féle klasszikusnak… „.
Direkt megnéztem, hátha rosszul emlékeztem, de nem, anno az Erdinger négy csillagot kapott (komlo.blog.hu/2007/03/04/erdinger). Magyarán nem értem, ha csak fél pont a különbség a két sör között, akkor ez magyarra és minőségi kategóriára lefordítva nyomába sem érhet távolság?

-kk- 2018.04.26. 15:12:46

@Csibefogó: az egyszerű válasz az, hogy 2007-ben még a mainál is sokkal-sokkal taplónyelvűbbek voltunk, és össze-vissza pontoztunk; az összetett választ pedig még nem találtam ki - de valami olyasmi lenne a lényege, hogy a KK-s pontozás mindig korábban kiadott pontokhoz viszonyítva zajlik, és így az apró kis különbségekből könnyen ki tudott alakulni az a végeredmény, aminek nyomán a 3,5 és a 4 között van egy erős(ebb) választóvonal, melynek egyik oldalán a jobb tömegsörök, a másik oldalán meg a komplexebb és/vagy példaértékűbb, érdekes sörök vannak.

Beer Ninja 2018.04.30. 06:18:45

3 pontot simán megér. Sajnos a 200 Ft-os árkategóriától távolodik is emiatt. :( Én a gyenge habot és az 1-1 pillanatra feltűnő - szerencsére gyenge - mellékízt érzem problémásnak.
Azon viszont meglepődnék, ha ennyi pénzért, ilyen közepes minőségben, ekkora (semmilyen) reklámkampány mellett karriert futna be ez a sör.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2018.05.04. 08:35:56

Ittam egyet. Különösebb odafigyelés nélkül. Az elején nagyon hidegen, a végén már szinte langyosan. Fel sem tűnt. Menekülő sörnek ez is jó lesz.

neutrinoo 2018.11.28. 17:08:32

Átlag sörfogyasztóként, ez egy nagyon ízletes, jó sör minőségi BÚZASÖR
Sőt. Végigkóstoltam az összes újhullámos prémium Pécsi dobozost és azt mondom,hogy mind tökéletesen hozza pontosan azt az ízt ,színvonalat, ami rá van írva a dobozra és amit elvársz a különböző típusoktól jó minőségben hibák nélkül. Ilyen értelemben tökéletesek.

-kk- 2018.11.28. 17:21:16

@neutrinoo: ez a legtöbbször akár igaz is lehet, de pl. a Prémium Pilsnek minden erénye dacára sincs a világon semmi köze a pilseni stílushoz :3
süti beállítások módosítása