HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Pécsi Tavaszi Sör

2019.09.10. 22:15 -kk-

magyar világos sör

pecsi_tavaszi_sor.jpg

Az elmúlt pár év tapasztalatai alapján azt gondolnánk, újabb meglepetéseket már biztosan nem tud okozni a Pécsi Sörfőzde, hiszen az eddig teljesített vargabetűi már többé-kevésbé minden olyan szóba jöhető portfóliófejlesztési irányt lefedtek, ami a gyárból az átlagosnál akár kicsivel vadabb fantáziával is kinézhető. Hiszen az eredeti, kissé retróhangulatú Szalon-kínálat (meg a mögötte, árnyékban megbúvó számos olcsósör) mellé először megjelent, majd egyre jobban kiteljesedett a nagyjából klasszikus-prémiumként értelmezhető Pécsi Sör-termékvonal: kétféle világos lager, barna lager, búzasör (sőt gluténmentes sör). Később megjelent az újabb, nemzetközibb stílust képviselő Pécsi APA is, ami dizájnjában ugyan külön termékvonal ígéretét keltette, egyelőre mégis egyedül van és nem követték dupla IPA-k, stoutok, lambicok, hasonlók. Mindezek mellett azonban fennmaradt olyan gyűjtői különkiadás is a kínálatban, mint a hosszú múltra visszatekintő, téli (és dél-dunántúli) szezonális Három Királyok, igen valószínűvé téve, hogy a Pécsi Sörfőzde vagy nagyon gondosan igyekszik minden általuk elképzelhető fogyasztói igénynek megfelelni, vagy nagyon nem tudja kiválasztani, milyen irányba haladjon tovább.

Mai sörünkkel mégis sikerül tovább fokozni a portfóliókacifántosságot, mégpedig egy legalább másfél évtizede megszűnt pécsi sör feltámasztásával. Nem is tudjuk, mi lehet a legérdekesebb abból a számtalan kérdésből, amit felvet a Pécsi Tavaszi Sör – talán az, hogy vajon mit tud hozzáadni az eddigi kínálathoz. Hiszen az alapján, ami az üvegről megállapítható, „zöld virágos illatok és kitűnő minőségű pilseni maláta!”, „alk. 5,5% vol.”, „13% °B”, egy, az átlagosnál enyhén testesebb, de máskülönben abszolút standard hangulatú világos lagerről lehet szó, tehát kábé pont olyasmiről, mint amit az alap, zölddobozos Pécsi Sör próbál képviselni. A válasz egyébként jó eséllyel annyi, ami a Trade Magazin nyári körképcikkéből ki látszik tűnni: alkalmi jelleggel főzni valami olyat, ami képes lokálpatrióta húrokat megpendíteni, esetleges stílusredundanciáktól függetlenül.

Hiszen, mint futólag említettük, a Tavaszi Sör intézménye bír bizonyos előzményekkel Pécsen, a kilencvenes, kora kétezres évek környékéről két címkénk is tanúskodik a létezéséről. Igaz, elég más paraméterekkel, hiszen az akkori Tavaszi még 6,8 alkoholszázalékos volt, a mostaniban szereplő víz-maláta-komló hármason kívül cukrot is adtak hozzá, valamint a felhasznált karamell- és festőmaláta révén legalábbis félbarna kellett, hogy legyen. A mostani, tizenhárom Balling-fokos Tavaszi Sör inkább a megboldogult Márciusi Világost látszik idézni, ami ugyanilyen erős volt és ugyanúgy világos. De mindez igazából teljesen mindegy is, sokkal érdekesebb annak utánajárni, hogy a Tavaszi Sör jelentősége kimerül-e a szimbolikus múltidézésben.

Kitöltve abszolúte szokásos lageraranyszínű, habja múlékony, míg illata kicsit savanykás, kicsit pedig azzal a fajta szappanos malátássággal indít, ami tippünk szerint a nem megfelelően érvényesülő nemeskomló jelenlétének indikátora. De kiérezhető némi vajaskekszes, értsd diacetiles édesség is. Ízében lényegében ugyanezen jegyek ismétlődnek: először savanykásság (de inkább erjesztési mellékízként, mintsem a romlás jeleként), mellette diacetiles édeskés ízek, majd a kicsit üreskés korty révén ízben és toroktáji melegségben egyaránt elég jól kiérezhető alkohol. A virágos komlósság jelen van, de nem igazán érvényesül, csak kicsit szárnyaszegett mellékízként lengi körül a kortyot, ahogy zárásában is csak fojtott kesernyésségként képes jelen lenni a komló.

Enyhén alkoholos és enyhén édeskés összbenyomásának köszönhetően egészen olyan, mint egy felhígított világos bak (mondjuk az Egger-féle), de kicsit hunyorítva a hasonló irányt képviselő märzenek egy világosra sikerült változatát is beleláthatjuk. Sajnos a KK-nak, életkori okokból, nincsenek érdemi emlékei a multicéges konszolidációt megelőző, kilencvenes évekbeli és korábbi magyar söriparról, de az akkori söröket képzeljük el effélének. Ilyen értelemben tehát akár sikeres is lehet a Tavaszi Sör által megcélzott nosztalgiázás – de azért a kicsit híg, kicsit bárdolatlan, mégis alkoholosnak ható világos sör a múltidézésen túl végső soron semmilyen élménnyel nem tud szolgálni.

Alkoholtartalom: 5,5 V/V%

2019. 09. 10.

2,5p.GIF

6 komment

Címkék: magyar pécs világos kétésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr8415061320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2019.09.13. 07:08:29

Megörültem az új posztnak, de elég hervasztó lett a végkicsengése. :(

CsobiBlog 2019.09.24. 14:33:28

Én is megörültem. Annak is, hogy az előzőnél komolyabb írás született.
(Várom az újabb, korábbi színvonalú bejegyzés(eke)t. ;)

-kk- 2019.09.24. 14:36:19

@CsabaCBG: kicsit fáj, hogy a Félbarna Hidegkomlós komolytalan benyomást keltett, de ezek szerint csak bennem van perverz nyitottság a citra+karamellmaláta párosítás iránt :3

CsobiBlog 2019.09.25. 12:38:22

Azt még nem tudom, hogy az ominózus perverzség bennem is megvan-e, de (korábbi) csalódottságomért valószínűleg a -fájóan hosszas, a kínzó várakozásban eseménytelenül telt- bejegyzés előtti lélekaszaló prelúdium gyanúsítható. Kicsit fáj, hogy ilyen kevés írás jelent meg a nyáron.
Mindazonáltal továbbra is lekötelezett rajongója vagyok az "oldalnak" és hálás köszönetem a szellemi is testi táplálék ajánlatokért.

-kk- 2019.09.25. 12:49:40

@CsabaCBG: blogunk ezúton kér elnézést az elnyúlt szünet miatt!

CsobiBlog 2019.09.25. 14:10:21

személyem ezúton köszöni a válaszra méltatást, illetve kér elnézést a felhatalmazás nélküli véleményalkotás okán.
Fenti termékkel kapcsolatban vélhetően a jövőben sem nyilatkozhatnék, a céggel kapcsolatos élményeim sem érdemesek.
süti beállítások módosítása