HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Bernard Sváteční ležák

2008.10.17. 16:52 -kk-

cseh világos sör


Blogunk előre is biztos benne, hogy mai cikkével sok söraddiktnak szépíti meg a hetét, mindenekelőtt az alábbi kijelentéssel: a címben szereplő Bernard Sváteční le­­zákot Budapesten vásároltuk, egy olyan boltban, ahol mai főszereplőnkön kívül még világos és barna Kozelek, Keltek, Zlatý Bažantok, Starobrnók, Steigerek, Velvet, világos Corgoň, Gambrinus, barna Bernard és ehhez hasonló jóságok sorakoztak a polcon. Könnyen feltételezhető, hogy aki rendszeresen olvassa közkedvelt blogunkat, jó eséllyel szívesen vásárolna a fenti cikkekből maga is, így a KK jószívű lesz és megosztja a tudásra szomjazó közzel, hogy a fenti üzlet 'Különleges Sörök Boltja' néven fut, és egy panelház aljában van a XIV. ker., Adria sétányon, a Vezér utca és az Egressy út kereszteződésétől nem messze, egészen pontosan itt.

Kínálatuk két legdrágább eleme a világos és barna Bernard, melyek kiváltságosságát csatosüvegük is jelzi, és egyaránt híresen jó sörök, azonban mivel kevés helyen lehet kapni őket, lévén egy független és közepesen kicsi sörgyár termékei, messze nem olyan ismertek, mint az egyszeri magyar sörturista prágai Prazdroj - Staropramen - Kozel- szentháromsága, melyek mellé esetleg még a Gambrinus szokott tudni labdába rúgni. Pedig a Bernard (a kisebb cseh sörgyárakkal egyetemben) egyértelműen veri az imént felsoroltakat, a RateBeer nem-reprezentatív cseh toplistáján például a 17. és 19. helyen állnak, míg a népszerű cseh tömegsörök közül egy sincs a huszonötös listában (és az első helyen álló Pilsner Urquell Kvasnicový ne tévesszen meg senkit, azt csak Plzeňben, és ott is csak a gyári sörtúra során lehet megkóstolni).

Ebből többé-kevésbé következik, hogy a lelkiismeretes sörfetisisztának elsősorban a kisebb üzemekre érdemes koncentrálnia, amit ugyan megnehezít, hogy szanaszét vannak szórva Csehországban, így pedig nehezebben látogathatóak meg egy "megyünk a családdal/barátokkal/munkatársakkal nyaralni Prágába" felkiáltás örve alatt - de mint a linkelt értékelések is mutatják, megéri a személyes felkeresés, főként, hogy jelentős részüket egyébként kábé sehol nem lehet kapní, legfeljebb a Pivní galerieben, kis szerencsével. A Bernardot például nem lehet, de ezért kárpótol, hogy még az elterjedtebb perifériasörök közé tartozik, így aztán jó eséllyel futhatunk bele akár csapoltan is, ilyen helyre a KK például a Václavské náměstí Nemzeti Múzeum felőli végénél emlékszik kotábbi tanulmányútjairól. A hasonló helyeket pedig már csak azért is érdemes felkeresni, mert a humpoleci Rodinný pivovar Bernard a pasztőrözetlen sörök terén szeret alkotni, a Sváteční lezák (ami ugye a mai témánk, és ami hozzávetőlegesen annyit jelent, hogy 'ünnepi sör') például egy enyhén élesztőzött és palack-utóerjesztette változatuk.

Mint ilyen, illatra nem mutat különösebben érdekes dolgokat, épp olyan, mint bármelyik hasonló tucatlager az aromásabb fajtából, de ízre megjelenik a Bernard saját éle: teste némileg a Kellerbierek élesztős, karakteres világára hasonlít, de azok közül messze kiemeli az élénk, hosszantartó komlós lecsengés, ami még fél órával később is érezhetően lefoglalja a nyelvünk hátsóbb, vonatkozó receptorokkal ellátott régióit. Dacára az "enyhén élesztősnek" titulált jellegnek (jemných kvasnic) egyébként a Bernard majdnem teljesen áttetsző, ilyen téren egyáltalán nem hasonlít mondjuk a HP Anno 1417 masszív zavarosságára, annál sokkal egyénibb és gazdagabb - csehebb - színt üt meg, ami magában foglalja színte az összes olyan tulajdonságot, amik miatt a cseh sörnek akkora kultusza van Magyarországon is.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2008. 10. 17.

16 komment

Címkék: cseh ötpontos világos

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr25718897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2008.10.17. 19:12:08

"az egyszeri magyar sörturista prágai Prazdroj - Staropramen - Kozel- szentháromsága, melyek mellé esetleg még a Gambrinus szokott tudni labdába rúgni."
Mert nem ismernek mást!Ugyan honnan is tudnának a többiről,amikor nálunk nagyon kevés helyen árulnak a kisebb gyárak főzeteiből.Sőt Prágában a legtöbb kocsmában is ezek a jól ismertek viszik a prímet.Szeretnék én is minél több fajta cseh sört kóstolgatni /itthon!/ de erre egyenlőre nem sok esélyt látok.Így vagyok a jó tradicionális angol termékekkel is.Régebben több fajtát is lehetett vásárolni nálunk,manapság pedig már igencsak szegényes a kínálat.Mostanság minden "sör szakbolt" a belga különlegességeket /amiket megint csak kedvelek/ szeretné teríteni arany árban.De én nem hiszem hogy "csak" ezekre lenne igény!

Serkoptató 2008.10.17. 22:44:34

Prágában javaslom még a Pivovrsky Klubot cseh sörök alapos mintavételezésére. A választék közel akkora (vagy nagyobb?), mint a Galériában. Viszont folyamatosan hatféle sört csapolnak változó összetételben. Minden nap meglepetés. Az is előfordulhat, hogy két csap alól is kifogy a sör, és akkor máris nyolcfélét lehet kóstolni, köztük olyat is, amit nem palackoznak. Pl. Velké Mezirici nem mindennapi söreit.
Azután jöhetnek az üvegesek, azokból van vagy 150-féle.

Ja, és a szűretlen Prazdrojt csapolják még Plzenben a Na Parkánuban is.

Végezetül: szerintetek a Ratebeer listájában a Staropramen KISZ melyik lehet? A cerny, vagy a Granát?

-kk- 2008.10.18. 01:38:53

serkoptató:
köszönöm a kiegészítéseket, a Kisz pedig az értékelések és a google szerint egy vöröses színű,amerikai exportra szánt sör, tehát jó eséllyel egy Granát-mutáció.

ogreface:
a bolt azt tart, amit kap (és amire látja hogy van igény), a nagykereskedő meg azt hozza be, amire ő úgy látja, hogy van igény. Így például ha eleget vásárolunk a Különleges Sörök Boltjában, és a tulaj a haszonból épít magának egy villát, az alján kétszintes sörbolttal, kamionflottával, akkor jó eséllyel a cseh sörökön is elgondolkoznak a nagy cégek, hogy érdemes lehet behozni. Persze az irreális, hogy a belga söröket elérő intenzitással és varianciával legyenek országszerte kaphatóak, arra egyszerűen nincs elég széles igény.

Tatavs 2008.10.19. 18:15:07

csapolt Bernard van Trinecben is, a jégcsarnokkal szemben. Mi a haverokkal kifejezetten a kis serfőzdéket kedveljük, a nagyokba be sem megyünk. Így sikerült a nyáron megnéznünk a Valáseket, tegnap pedig a Lipant. Előbbinél nagyon jók a sörök és a kaja is, utóbbi kihagyható.

Kikos 2008.10.19. 21:35:50

Igen! Tatavs már megint nem hazudik! Bár annyit hozzátennék, hogy az üveges Bernard természetesen meg sem közelíti a csapoltat. Utóbbi, egy kis utopencivel, számolatlanúl csorgatható le torkunkon. Bár, és ezt Tatavs-sel már jól tudjuk, ilyen formában majdnem az összes cseh sör fogyasztható!!

armando629 · http://csakajosor.hu 2008.10.20. 19:14:44

Hát ma el is romboltam eme boltba...Nemsokára le is teszetelem az aktuálisan megvásárolt termékeket, s ha arra érdemesnek találom bármelyiket, máris rajta leszek a terítésen!!!
És persze megyek még vissza, mert nem mindent tesztelhetek le egyszerre. Mondjuk a boltos néni nem volt közlékeny a forrásaik tekintetében...Azt viszont szőrszálhasogatósdi fogyasztóvédelmisek elleni védelemből be kellene ajánlani az importáló cégnek, hogy cetlizzék fel a söreiket magyar szöveggel, mert úgyis lesz valami majom, aki be akar tartani nekik...

armando629 · http://csakajosor.hu 2008.10.20. 19:22:53

ami meg a prágai sörözőkről mondható: nekem leginkább az U-medvidku jött be, onnan is az a világviszonylatban is igen egyedülálló sör, az X-33. A főzetet 33 (!) balling fokra állítják be, s onnan erjesztik, fa kádakban. Nagyon kis mennyiségben főzik, mivel maga a főzőház is kb akkora, mint a népkonyhán a legnagyobb kukta... Ami még igen ajánlott egy prágai sörkörnél, az a Strahov kolostori főzde, aminek kiválóak az erjesztményei, csakhát egy kicsit itt kevés a hely, ahhoz képest, hogy Prágában annyi már a turista, mint égen a csillag. De a főzetek nagyon jók.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.12.02. 22:21:19

Hm, nemrég jöttem vissza egy prágai sörsétáról (beszámoló itt: jozsefbiro.blog.hu/2008/11/16/pragai_sorkostolas, van benne), és hazafelé menet beszereztem jópár palack cseh nedűt. Az itt értékelt Bernardon (amelynek mind a világos, mind a setét változata szenzációs, maximálisan egyetértek az osztályzattal) kívűl még a Ferdinand söröket ajánlanám a figyelmetekbe (ha jól láttam, még nem értékeltétek...) , a világos (www.pivovarferdinand.cz/lezak_svet.htm) is remek, a sötét (www.pivovarferdinand.cz/lezak_tmav.htm)
pedig nálam 5+++...

Mellesleg (ogrefacenek mondom) nálunk Prága messze nem a Staropramenről és a Gambrinusról szól, pilzenit azért mindig kóstolunk, a Kozel nagy kedvenc (még a pre-pilzeni időkből), de emellett sok mást is szoktunk ott kóstolni...

Üdv

Ogreface 2008.12.02. 23:16:25

Nálam sem csak az ismertekről szólt.Én egy "átlag" sör kedvelőről beszéltem aki nem tájékozódik komolyabban,mert annyira nem érdekli. Mindent kiszeretnék próbálni és amit tudtam ki is próbáltam.Mondjuk akkor voltam utoljára Prágában,amikor még két forint volt egy cseh korona.Viszont én ittam akkor olyan sörözőkben,amiknek ma már sajnos hírük-hamvuk sincs.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.12.02. 23:43:36

Ogreface 2008.12.02. 23:16:25

Azt elhiszem. Ha már nosztalgiázunk, akkor nekem az U Malvaze hiányzik nagyon, meg az Automat Koruna a Vencel térről.

Ogreface 2008.12.03. 10:29:48

A "Szent Tamás" barnája is elsőrangú volt.A "Malváziában" is azt csapolták egy darabig.Aztán sehol máshol.Nekünk pedig az "Automat" volt mindig a reggeliző helyünk,onnan indultak a túrák.

Serkoptató 2008.12.03. 22:31:02

Az én emlékeimben az U Malvaze-ban 13-as braníki barnát csapoltak. De valóban ugyanazt, mint a Tamásban, mert ott is az volt, mióta ott megszűnt a főzés.
Az Szt. Tamás épületét egyébként teljesen felújították, nagyjából mostanra készültek vele. Kocsmának azonban semmi nyoma, a Szt. Tamás domborulat is eltűnt. Az utólsó éveiben egyébként már szégyen volt az a hely.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.12.05. 01:16:51

Én Ferdinándra emlékszem a Tamásból, de persze lehet, hogy mértek ott branikit is...

Serkoptató 2008.12.05. 14:32:14

Az utóbbi tíz-tizen évben mérhettek ott akár Ferdinábdot is, mert be nem tettem a lábam oda kb. '92-93 óta.
Előtte viszont braníki ment, és csak braníki.
A Ferdinánd márkanév egyébként 1992 óta létezik, akkor privatizálták a benesovi sörfőzdét.

Ogreface 2008.12.05. 18:26:32

Braniki főzet volt és akkor még 12-es.Az akkor az kb. '85-86 volt.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.12.05. 18:43:39

Igen, a Ferdinados emlékeim a '93-'02 közötti időszakból származnak. Én eddig úgy emlékeztem, az antivilágban saját söre volt a Tamásnak, de most a hatásotokra megnéztem a már említett sörkalauzt, és az megerősít Titeket, miszerint valóban Branikban főzték a Tamás sörét. Mondjuk azt hozzátette, hogy speciálisan a Tamás részére, tehát nem emlékeztem én se teljesen rosszul. Ja, és említi a kalauz azt is , hogy "újabban" a Malváziának is szállítják, hát ez már történelem sajna...

Viszont a kalauz 12-esnek titulálta ezt a bizonyos barnat.

Na, azt hiszem, ezt kiveséztük... ;-)
süti beállítások módosítása