HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Lausitzer Porter

2010.04.13. 21:56 -kk-

német porter


A Lausitzer Porterhez némiképp rendhagyó módon jutott el blogunk: nem sokkal a Sörspecialista.hu nyitása után - ahol ugye leginkább német sörök állnak, kívánatosan végtelen sorban - kaptunk egy kommentet, ami arról szólt, hogy említett sör akkora élmény, hogy hozzá képes a Köstritzer kismiska. Így megvolt a megfelelő előhangolás, és amikor pár nap múlva ellátogattunk a szaküzletbe, működésbe is lépett a tudatalatti reklám, éreztetve, muszáj vennünk egy Lausitzer Portert. Ennek eleget is tettünk, csak hogy néhány órával később rácsodálkozhassunk a Ratebeer vonatkozó értékelésére, ami 100 pontból 6-ot (hatot) érzett érdemesnek. Ilyen silány értékeléssel viszont még a dicsőséges magyar Adambräu sem rendelkezik, ennek megfelelően a vásárlás óta eltelt hónapokat folyamatos kétkedéssel töltöttük: mi lehet az a pont, ami alapján a Sörbúvár blog sztárszerzőjének kommentje és a világ sörértékelő nagyközönsége között ilyen óriási, tátongó szakadék nyílt.

Az ocsmány megjelenés ugyan hajlamosítja a KK-t, hogy az utóbbiaknak higyjen, de mivel láttunk már karón Fekete Korsót, jól tudjuk, semmilyen szabályszerűen leírható összefüggés nincsen a külcsíny és a belbecs között. Pedig a löbaui sörgyárban igazán kitettek magukért, az alapvetően átlagos színek és majdnem vállalható betűtípusok felhasználásával virtuóz módon sikerült valami olyat alkotni, amitől az ember inkább nézegerné a magyar kisüzemi címkebajnokságot estig, hiszen azokon legalább nevetni lehet. Ugyanakkor inkább az ominózus kommentent erősíti a Porter típusa (meglepetés: porter), ami ezúttal nem a Primátor-modell szerinti alsóerjesztésű fantázianév csupán, hanem valóban felsőerjesztett, tehát jó eséllyel az angolszász hordárvédőital-hagyományokat követő valóságot jelez. Ez pedig már önmagában izgalmas, még a kissé atipikusnak rémlő alacsony alkoholtartalom mellett is - a teljesen inkonzisztens kis információmorzsák arra mindenesetre máris elegek lettek, hogy fogalmunk se legyen, mit várjunk mai sörünktől. Bár a lelkünk mélyén azért még most sem sokat.

És... kitöltve sötét, schwarzbieres szín, bézs hab, mellé kissé felzaklató, cukrozott földre emlékeztető szag üdvözli a tisztelettel vegyes kíváncsisággal közelítő KK-t; de csak hogy ízben legalábbis az első jelzővel kapcsolatban egyből megrendüljön a hitünk. Talán ahhoz lehetne hasonlítani (a szag-rész után annyira már nem is meglepő módon) az élményt, mintha egy korsó tetszőleges, közepesen karakteres német barna sörbe bedobtak volna két kockacukrot, majd fél deci mézet, végül, a biztonság kedvéért, két-három Polysweet-tablettát is. Ez, a szimbolikus fogalmazást elvetve, nagyjából azt jelenti, hogy a szinte semennyire sem kiérezhető, enyhén pörkölt malátás és szinte komlótlan testhez elképesztő mennyiségű, sziruposan édes mellékíz társul, már talán nem is a 'gejl', inkább a 'beteges' jelzőt kiérdemlő módon. Mindez ráadásul nem is valamilyen trükkös, ínyizgató koncepció mentén történik: egyszerűen beleiszunk, összetapad a gégénk és megfullad a nyelvünk, utána vége a kortynak. Az összes trükk kimerül a végén jelentkező savanykás utóízben, amitől viszont olyan formát nyer - legalábbis utólag - a kép, mintha kólás olvadósrágót ettünk volna. Azoknak biztosan remek választás, akik gyerekkorukban hagymateát ittak krumplicukorral, de minden más esetben garantált a sokkélmény. Mindezt csak fokozza a gondolati játék, miszerint talán Lausitz környékén tradíció lehet a hasonló ízvilág, és akkor megértőbbnek illene lenni, hiszen végülis a bambergi Rauchbiert vagy a belga lambicot sem kevésbé sajátos jegyek jellemzik - ezt az elméletet mégis fenntartásokkal kezeljük, mert szemlátomást nincs mögötte semmi extra készítési mód, a karaktergyártás kimerül a cukor felháborítóan intenzív alkalmazásában. (Meg amiatt is, mert a honlapon szereplő puncsos, epres és meggyes ízesítés sem erősítik éppen a hagyományostípus-elméletet). Amennyiben mégsem ez az ábra, készek vagyunk elismerni, hogy buták voltunk - ha bennszülött lausitziak, ne habozzanak kommentelni.

Alkoholtartalom: 4,4 V/V %

2010. 04. 13.

10 komment

Címkék: német fekete barna porter másfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr171919154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2010.04.14. 06:50:12

Lehetséges, hogy az egykori köstritzi sörfőző mester átköltözött Lausitzba, és vitte magával a régi NDK-s receptet...

Gérard Duchemin 2010.04.14. 10:24:09

Hát mit mondjak erre. Lehet hogy antisör, nem lehet (hanem biztos), hogy cukrozott (és jobban mint a Topvar Marina, vagy a Steiger), de én akkor is szeretem. Ez biztos hogy perverz dolog lehet. De védelmemül szolgáljon, hogy az igazi söröket is nagyra értékelem. Sőt, második mentségem az legyen, hogy az adambaru féle merényleteket nemcsak elítélem, de tudom is hogy miért szarlé az. (És azt is, hogy a Lausitzi miért nem kontármunka).

OFF: Kedves kk, e-mailemet nem kaptad meg, Pedig ma serezés lesz.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.14. 12:15:23

ha jól tudom a dízel az a "sörkoktél", ahol a sört kólával öntik össze; itt már nem kell öntögetni, a lausitziak előre gondolkoztak.
a puncsos, epres, meggyes változatot egyelőre nem tartom, de könnyen elképzelhető, hogy fegyelmezési eszköz lesz belőlük :)

dekás dezső 2010.04.14. 12:58:38

Ha ebből bekapok egy hatot-hetet úgy 2-3 órácska alatt, vajon milyen tüneteket produkálnék másnap? Biztosan jó érzés lehet - kb olyan, mint fél liter meggyes Berentzen egy kis csokilikőrrel;)

Soha még szagát se érezzem az ilyesféle perverz löttyöknek.

TonyCaviar 2010.04.14. 13:01:13

CUKROZOTT FÖLD!!! grat:)

-kk- 2010.04.14. 13:14:41

@Gérard Duchemin: valóban nem kaptam meg, de megköszönöm, ha újraküldöd :)

a cikkel egyébként a világért sem akartam beszólni, csak a kontextus kedvéért szőttelek bele.

Gérard Duchemin 2010.04.14. 15:05:02

@-kk-: Hű, ez nagyon gáz. Ez az izé egy óra múlva lesz. Kérlek hívj fel a 06-70-7740717 számon. Ha nem tudsz addig jelentkezni, akkor nagy kár lenne.

Gérard Duchemin 2010.04.14. 15:14:34

@Mantlesorrow: Ne búslakodj. Ha nem is fogy, én majd lassan elszopogatom. Pláne, ha leárazod ;-)

Ogreface 2010.04.15. 12:17:13

Nálam a "szúrjunk ki valakivel de jó alaposan,vegyünk neki egy üveggel" kategóriába esik ez a "sörszörp"...

Gérard Duchemin 2010.04.16. 13:40:32

@Ogreface: Velem kiszúrhatsz. De jó alaposan. De arra is gondoltam, feladok egy hirdetést: Megvett egy Lausitzi portert, de a komlókutató lebeszélte róla? Sebaj, Duchemin öntől átevszi féláron. :-)
süti beállítások módosítása