HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Szögedi Ászok

2012.02.17. 18:05 -kk-

magyar világos sör


Blogunk úgy általában szívesen vadászgat magyar kisüzemi sörökre, főként ha palackozott változatban is léteznek, hiszen akkor online is tudunk foglalkozni velük. Épp emiatt megy egy kicsit rejtélyszámba, hogy miért nem írtunk eddig kielégítő mélységben a Szögedi Sörfőzde portfóliójáról, ha egyszer közülük legalább négy rendszeresen elérhető Budapesten is. Igaz persze, született már cikk a Nyári Boszorkány fantázianevű barna, továbbá a Red Devilre keresztelt vörös sörről is, de a két alapsör, a Szögedi Sör és a Szögedi Ászok, mindeddig kimaradt a merítéseinkből. Pedig valóban nem túl nagy kunszt venni belőlük: amint megszületett az elhatározás, körbejártunk néhány piacot, végül a rákoskeresztúri régi piacépületben megtaláltuk mindkét keresett főzetet.

A zöldcímkés Szögedi Sört hamarjában meg is ittuk, mert valahogy egyik sem tűnt olyan nagyszerű élménynek, hogy majdan mindkettőből szülessen cikk. Így most csak röviden utalnánk rá vissza: valóban igazán gusztustalan élmény volt, abból a kategóriából, amikor nehéz eldönteni, mit vétett a mit sem sejtő fogyasztó, hogy a sörfőző így rázúdította minden kegyetlenségét és csínytevő találékonyságát. A Szögedi Sör, ugyanis, eleinte savanyú, majd erősen szezámízbe vált (=éretlen), miközben még vizesen híg is. Konkrétan a malátaíz helyett is a bűnös szezámmag jelenik csak meg, bár a végén, amolyan vígasztalásképpen, masszív ecetes vonások is előtűnnek. Rossz, rossz, ezerszer is rossz sör, pedig csak áprilisban jár le a szavatossága.

Mindezek után kérdés persze, mit várhatunk el a Szögedi Ászoktól, ami szintén 4,5 alkoholszázalékos, szintén répacukorral bővítették benne a Reinheitsgebotot, valamint szintén áprilisban jár le. Hiszen különbségként csak annyi sorolható fel, hogy nem zöld, hanem élénkpiros a címkéje és a kupakja, valamint a szogedisorfozde.hu leírása szerint a Sör "a komlóskertek illatát magába záró, kellemesen keserédes ital", míg az Ászok "hagyományos lager sörök tiszta maláta ízét, tiszta komló ízét és illatát egyesíti magába". Szóval egyelőre nem vagyunk túlzottan meggyőzve, ezért inkább megnyitjuk a barátian bucialakú literes PET-palackot és megkezdjük a kóstolást.

Színe halvány szalmasárga, ami még nem sok izgalomra ad okot, de legalább illatát tekintve ecetes vízben elkevert magos mustár fogad, ami mégiscsak valami. Beleiszunk, és meg kell állapítsuk: kár volt reménykedni, a Szögedi Ászok még a Szögedi Sörnél is szignifikánsan rosszabb. Minden jegy valamivel erősebben van ugyan jelen, mint zöldcímkés társában, de hiába - hiszen átérződhet jobban a maláta a szezámálca mögül, ha a citromsav és ételecet között egyensúlyozó arccsavaró, kegyetlen ízfüggöny azt úgyis pillanatok alatt megöli és maga alá gyűri. Túlzás nélkül állítható, hogy a Szögedi Ászok borzalmas sör, íze alapján igen valószínű, hogy technológiai hibák egész sorát végigjárva juthatott csak el a palackozásig, és nemhogy kiforratlan ízlés, de inkább acélerős önuralom szükséges ahhoz, hogy bárki is végigigya. Persze a KK is tisztában van vele, hogy egy kisüzemi sörfőzdében nem lehetséges tökéletes minőségi állandóságot fenntartani, de ha egy ilyen főzet szabadon kijutott kiskereskedelmi forgalomba, akkor már nincs sok értelme további bizalmat szavazni. A verdikt tehát:  ha Szegedről akarnak sört inni, maradjanak inkább a Boszorkánynál, de világosakkal semmi esetre se próbálkozzanak.

Alkoholtartalom: 4,5 V/V %

2012. 02. 17.

 

47 komment

Címkék: magyar világos kisüzemi félpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr224124620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gregibroki 2012.02.17. 19:43:58

sokat próbált haverjaim pár hónapja, én meg évekkel ezelőtt, mikor szegeden tanultam, kannásborok társaságában sem tudtam a szögedi söröket meginni...

Beer Ninja 2012.02.19. 06:46:09

Annak idején Düsinek ajándékoztam ilyet, de figyelmeztettem a sörivás ártalmaira... :) Ritka rosszak a szegedi sörök, egyedül a boszorkány (mindkét változata) iható számomra.
Szeged mellett viszont Zsombón kimondottan jó (közepes) házi sörök készülnek, azok viszont elfogynak a Csongrád megyei kocsmákban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2012.02.21. 22:36:56

Most akkor a látszólag legegyszerűbb világos sörből a legnehezebb minőségit előállítani? Miért tűnik nekem úgy, hogy a kis sörfőzdék a lagerekkel birkóznak meg legnehezebben?

-kk- 2012.02.22. 10:27:21

@Árpa Jankó: szerintem nem nehezebb, mint különleges söröket, csak:

- azok a főzdék, amelyeket érdekel a minőség, inkább a különleges fajtákra koncentrálnak;

- azok, amelyeket nem, azok meg hiába főznek világost, mert nem motiválja őket, hogy jó legyen.

...és a Szögedi szemlátomást az utóbbi kategória :)

Kubuli 2012.02.22. 17:02:34

Mindenek előtt szeretném leszögezni, hogy nem vagyok koca söröző! Ezres nagyságrendben kóstoltam már a világ különböző söreit, miközben igyekeztem a lehetőségekhez mérten elkerülni a "gazdaságos" kategóriába tartozókat. Sajnos nem mindig sikerült, mert sörcikk gyűjtő vagyok és a gyűjtőszenvedély időnként ráveszi az embert alacsony minőségű sörök megvételére is a begyűjtendő relikvia (címke, kupak, alátét, stb...) megszerzése érdekében.
Értetlenül állok a cikk és az eddigi hozzászólások előtt! Hosszú évek óta vagyok rendszeres fogyasztója az összes Szögedi sörnek. Kedvencem a Red Devil. Különleges ízvilágú, ezért nem mindenki tud vele megbarátkozni, pedig egy igazán remek sör. Főleg akkor adja ki a valódi ízét, ha nem hűtjük le túlságosan. Talán furcsán hangzik, de szobahőmérséklet közelében a legfinomabb. Számomra vörös sörökben a Red Devil az etalon, az általam eddig kóstolt eredeti ír vörös sörök a lába nyomába sem érnek... A Nyári Boszi egy kifejezetten jó minőségű barna sör, akár mindennapi fogyasztásra, a Téli Boszi pedig egy igazi remekmű.
Ami a két világos sört illeti, ha hozzájuk jutok, mindig feltankolok belőlük (csak úgy, mint a többiből). Egyik sem csúcs kategóriás, de nem is ez a céljuk. Nagyon kellemes mind a két itóka, csak azt kell eltalálni, hogy mikor melyikhez van hangulatom. Az ászok lágyabb, a Szögedi Sör kicsit kesernyésebb ízvilágú. Alkohol tartalmukhoz és árfekvésükhöz viszonyítva kifejezetten finom sörök.
Azt sem értem hogy merik kritizálni egyetlen kóstoló alapján a Sörfőzde egyenletes minőséget illető gyártási potenciálját, technológiáját! Az egyik, ha nem a legfejlettebb hazai sörfőzde a Szögedi. Pont azt szeretem bennük, hogy nem csak jók a söreik, de megközelítőleg állandó minőséget is tudnak biztosítani, legalább annyira, mint a nagy gyártók! (Teljesen egyenletes minőség nem létezik!) Ismerek nagyon sok embert, akik szeretik a Szögedi söröket. Ha sikerül gyöngyösre hozni, hozatni belőlük, akkor mindig 100 literes nagyságrendben kérünk vegyesen a különböző fajtákból. Én magam is minimum 30 litert szoktam venni egy-egy alkalommal, mivel nálunk sajnos helyben nem kaphatók. Remélem más is veszi majd a fáradtságot, hogy megossza véleményét, mert maximálisan igazságtalan, és valótlan ami a cikkben megjelent! Ha a kóstolt sörök rosszak voltak, az szomorú! Valószínűleg rosszul tárolhatták őket a boltban, mert a saját tapasztalataim alapján más logikus magyarázatot nem látok rá.
Januárban jártam úgy, hogy annyi különleges söröm volt hónapokon keresztül itthon, hogy kicsit háttérbe szorultak a hűtőm mélyén lapuló Szögediek. Mikor kivettem közülük egyet, meglepődve tapasztaltam, annyira bealudtam, hogy lejárt a szavatossága. Még semmi baja nem volt! A szokásos egyenletes, 10-es skálán 6-7-es minőséget hozta. (5-ös a közepes, ami annál jobb, az jó...)
Egyébként most is valamelyik világos Szögedit innám, ha nem lett volna itthon egy flaska PET flakonba csapolt Hámori szűretlen barnám a miskolci Gyertyános sörfőzdéből (Nagyon finom, kicsit vaníliás ízű barna sör.). Mondjuk ezen a cikken eléggé felhúztam magam, úgy hogy szerintem mindjárt bontok is egy Szögedit!
.
.
.
Megtörtént! Továbbra sem értem a durva negatív kritikát! Nekem most is kifejezetten jól csúszik a Szögedi Sör!

Bízva abban, hogy a cikk nem "fizetett hirdetés" a konkurencia részéről remélem a szerző(k) veszi(k) a fáradtságot és újra megkóstolják előbb utóbb a Szögedi söröket!
Egyszer volt szerencsém közvetlenül egymás után egy-egy pohárral megkóstolni a a Szögedi Ászokot, a Szögedi Sört, a Red Devilt és a Nyári Boszit (téli éppen nem volt, mivel nyár volt...), majd levezetésként a Szögedi Sörlimonádét.
Első osztályú élmény volt! Alkalom adtán javallom a kipróbálását!

Ha már említésre került a cikkben a zsombói sörfőzde, megemlékeznék róluk is.
Sajnos eddig még csak a világos sörüket volt szerencsém megkóstolni, azt is csak kb. 2-3 alkalommal. Kifejezetten kellemes, jó kis itóka az is! Remélem mihamarabb lehetőségem lesz rá, hogy újra megízleljem!

Tisztelettel és Baráti Üdvözlettel,

Tóth Róbert
gyöngyösi sörcikkgyűjtő, a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub alapítótagja (www.sorcikk.eu)

Joco-2 2012.02.22. 18:56:23

Tegnap találtam rá a facebookon a Szegedi Sörfőzde söreit érintő sörtesztre, most tértem vissza az oldalhoz, hogy pár szót hozzáfűzzek a leírtakhoz.
Erősen "felső" korcsoportos vagyok, életem során sok sört kóstoltam, hobbym is a sörrel kapcsolatos. A cikk és a hozzászólások elolvasása után csatlakozok "Kubuli" sörkolléga kommentjéhez, hasonló a véleményem e sörökről. Természetesen az ízvilágok különbözőek, lehet másként láni, de a KK véleményei ez esetben túlzottak és igaztalanok - szerintem. A kóstoló alapján elhangzottak /savanyú, ecetes íz, stb./ tipikusan a romló sörre emlékeztető leírás. Szerintem egy kellően friss, jól tárolt palack kóstolása után másképpen döntenének. Kívánom, hogy így legyen.
Érdekességképpen még annyit, hogy pár éve 2 szlovák / a rimaszombati és a túrócszentmártoni sörklubbok elnökei/ és 1 magyar barátommal honi sörtúrát tartottunk, amikor is 38 kisüzemi sörfőzdét jártunk be 5 nap alatt. A szegedi sörök nekik is ízlettek és nem csak udvariasságból.
Sörös üdvözlettel: B. József, Sörklubb, alelnök.

ripley79 2012.02.22. 19:43:09

Sziasztok.
Szomorúan vettem tudomásul a leírtakat, ugyanis rendszeres fogyasztója vagyok a fentebb említett (és rossz hírbe hozott) söröknek.
Tény, hogy a két fajta barna jobb. A Téli Boszi az egyik legjobb sör az országban. (a szűretlen RED DEVIL vetekszik vele).
De: a két világos nálam 7,5 pontot ért el az ominózus 10 pontos skálán, tehát ÉRTETLENÜL ÁLLOK az egész cikk előtt.
Ha valaki multi "minőségű sört" akar inni, az Ne igyon házit. Nagyon sok házi gyengébb ennél a két sörnél, viszont csak kevés hazai gyári jobb, kategórián belül pedig szerintem egy sem.
Kontár? Ja.
Kutass fel inkább megbízható beszállítótól pár flakonnal, hűtsd be rendesen és kövesd meg a gyártó Szögedi Sörfőzdét, mely az ország egyik legmegbízhatóbb minőségű VILÁGOS és BARNA és VÖRÖS sörgyártója.
Köszönöm.
Krisz

-kk- 2012.02.22. 20:00:27

@Kubuli: @Joco-2: Kedves József és Róbert!

Valóban elgondolkoztató, hogy Önök, mindketten alapos és sokrétű kóstolási tapasztalattal rendelkező urak, ilyen egyhangúan fogalmaztak meg a saját tapasztalataimtól gyökeresen eltérő véleményt a Szögedi sörök kapcsán.

Különösen furcsa mindez annak fényében, hogy a korábbi kommentelők (illetve az általam offline hallott értékelések) többé-kevésbé egyhangúan a negatív oldalon sorakoztak fel. Volt köztük szegedi illetőségű is, akinek minden bizonnyal alapos tapasztalatai vannak a főzdével.

A kóstolásról magáról:

Az, hogy az általam kóstolt Szögedi világos sörök úgy voltak egyszerre erjesztési ízhibásak és savanyúak, hogy még két hónap volt hátra a szavatossági idejükből, sajnos ténykérdés. Az is az, hogy februárban vásároltam őket egy fűtetlen piacon, tehát nem igazán volt lehetőségük tönkremenni sem frissesség, sem jóltároltság szempontjából. Mivel Önök ettől függetlenül valóban igen következetesen állítják, hogy a fentiektől alapvetően eltérő tapasztalataik vannak, ünnepélyesen megígérem, hogy amint módom nyílik rá, újrakóstolom a söröket és megírom, ha javulást tapasztalok.

Ugyanakkor azt le kell szögeznem, hogy az általam kóstolt világos szegedi sörök objektíven rendkívül rosszak voltak, ráadásul bármilyen logikus külső-belső ok nélkül. És ugyebár attól, hogy korszerű egy sörfőzde, még könnyedén lehetnek rossz termékei, hiszen a gyártósor képességeit számos egyéb szempont (pl. a, khm, sietség) könnyen felülírhatja.

Végezetül arra kérném Önöket, különösen Tóth urat, higgyék el: nem rosszindulatból, és nem is valami titokzatos piaci összeesküvés miatt írtam negatív értékelést és véleményt, hanem azért, mert a saját tapasztalataim egyértelműen erre vezettek. Ráadásul összhangban mások véleményével és korábban elmesélt tapasztalataival. Eredendő jóindulatomat nem is tudnám jobban bizonyítani, mint azzal, hogy a Nyári Boszorkányról annak idején kifejezetten hízelgő értékelést írtam. Ugyanis az egyértelműen jó volt.
komlo.blog.hu/2008/12/15/szogedi_ny_boszorkany

-kk- 2012.02.22. 21:25:12

@ripley79: Krisz,

kérlek legalább egy picit olvass vissza az oldalon, mielőtt ilyen sommás véleményt formálsz.

Ugyanis régóta és szívesen kóstolok kisüzemi söröket. Jelentős részükkel kifejezetten elégedett vagyok. Ittam már több mint százféle kisüzemi magyar sört, továbbá nagyjából ezerféle külföldit, így talán elhihető, hogy ha azt írom egy sörről, hogy érlelési hibás és savanyú, akkor azt nem viccből írom, hanem mert az.

Elhiszem, hogy ittál már jó Szögedit, nem lenne példátlan, hogy egy sörfőzdének hullámzó a termelési minősége. De az általam kóstolt két palack fixen borzasztó volt, pedig nem álltak melegben és még bőven a szavatossági idejükön belül voltak.

Az pedig bizonyosan erős túlzás, hogy a Szögedi az ország legmegbízhatóbb minőségű házi sörfőzdéje lenne - két okból:
- ha állandó minőséget nyújtana, nem lett volna rengeteg ember negatív véleménnyel, akivel korábban szóba került volna a sör (sörbarátokról beszélünk, persze).
- van egy csomó más kisüzem, ami palackozottan is jó (iható) világost tud gyártani. Így hirtelen: Bors, Kissler, Ménfőcsanak, Békésszentandrás, Mister, de még az Aranyhegyi is.

Mindenesetre, mint azt Joco-2 és Kubuli kollégáknak is jeleztem már, természetesen figyelembe veszem a véleményeteket és amint lehetőségem nyílik rá, újrakóstolom a Szügedi Ászokat. Csak annyit kérek, ti se csináljatok úgy, mintha valami megengedhetetlen hülyeséget olvastatok volna, mert a kóstolás eredménye sajnos megalapozott volt.

Zárásul némi bizonyíték arra, hogy egyébként kifejezetten pártolom a kisüzemi söröket:
komlo.blog.hu/2010/05/03/koleses_sor
komlo.blog.hu/2009/03/18/familie_vilagos
komlo.blog.hu/2008/02/16/rotburger_szurt_barna
komlo.blog.hu/2009/10/15/dosai_pannonbrau_vilagos
komlo.blog.hu/2011/02/11/szent_andras_konnye
komlo.blog.hu/2010/03/10/fekete_korso
komlo.blog.hu/2012/02/13/tuck_barat_1
komlo.blog.hu/2012/01/25/aranyhegyi_barna
komlo.blog.hu/2011/10/11/grabanc_ipa

dokagyu 2012.02.22. 21:31:54

Én is hosszú évek óta iszogatom az összes Szögedi sört.
Különösen kedvelem a Red Devilt.
Igazat adok az előttem szólónak:
"Különleges ízvilágú, ezért nem mindenki tud vele megbarátkozni, pedig egy igazán remek sör. Főleg akkor adja ki a valódi ízét, ha nem hűtjük le túlságosan. Talán furcsán hangzik, de szobahőmérséklet közelében a legfinomabb. "

Azt gondolom, hogy a blog elején szólók valamilyen küldetést teljesítve szólják le ezt a finom nedűt!

Azt kívánom dr.dodo dédelgesse gregbrokit.
Vagy a broki kezelgesse dodot. Vagy a dodo brokiját, esetleg broki dodoját

Joco-2 2012.02.22. 21:44:15

@-kk-:
Sajnálom ha félreértetted, nekem és szerintem a többieknek se jutott eszébe, hogy a jó szándékodat és a leírtak részedről valós tartalmát megkérdőjelezzem. Én ismerem a blogot, már régebben regisztráltam. Itt is arra gondoltam, hogy a sörrel lehetet valami gond és talán még más valami, habár írtad, hogy minden klappolt.
Mindig élvezettel olvastam kóstolásaitok eredményeit, remélem, hogy itt is lesz minőségi váltózás a következő kóstolásnál. Köszönjük, hogy pártolod a főzdéket, mi is azon vagyunk, rájuk is fér, megkűzdenek érte.
Sörbaráti üdvözlettel Jocó

Joco-2 2012.02.22. 21:47:40

@gregibroki:
Nem kellett volna keverni a kannásborral. Ha még egy kis rumot is beletettél az már matrózfröccs volt...

Hamilcar 2012.02.22. 22:07:13

Olvasgattam a cikket és a hozzászólásokat és bizony nem állom meg, hogy le ne írja a véleményem.
Bizonyos, hogy a szögediek világos sörei nem a magyar kisüzemi sörgyártás zászlóshajói, de az itt értékelésként adott fél pont az nagyon irreális!
Számtalanszor ittam már és mindig hozta az adott minőséget, egy stabil közepest. Soha nem volt ízhibás, nyáron kiváló itóka. Barátaimmal focizás után szoktuk fogyasztani, soha nem panaszkodtak rá, sőt örültek, ha tudtam vinni.

ElnkÚr 2012.02.22. 22:34:48

Egy hajszál választ el attól, hogy az eltérő ízlést a rosszindulatú amatőrséggel tegyem egyenlővé, olvasva a vitaindító kritikát. Az elgondolkodtató, hogy a nevezett világos sör fél pontra, a jóindulatú amatőr ciderre hajazó almás sörre viszont a többszöröse pont adatott. De gustibus non est disputandum, intézhetnénk el ennyivel - csak hogy az alul hozzászólók esélye a nyilvánosságra mindig csak töredéke lehet a fölül nagybetűkkel harsogó blognokénak. Erkölcsi felelősség nem igényeltetik, lehet jópofán sárba taposni bármit, névtelenül.
Ceterum censeo: a Szögedi Ászok, évek óta tartó havonkénti tesztelés eredményeként állítható: JÓ !!
Mostantól még inkább.

Kovács András
www.sorcikk.eu

-kk- 2012.02.22. 23:32:56

@ElnkÚr: András, te komolyan azt hiszed, hogy ugyanazt a sört, amit te kifejezetten jónak tartasz, én puszta ízléskülönbségből szólok csak le? Nem lehet, hogy ne adj'Isten valamit tényleg eltoltak Szegeden, és valóban kifejezetten rossz lett az a két üveg, amit én most ittam?

De komolyan, most már kérlek írjátok meg, ti hol veszitek magatoknak a Szögedit, mert akkor legközelebb direkt onnan szerzek kóstoló-ellenmintát.

alexfield76 2012.02.23. 09:36:36

Szép jó napot Mindenkinek!

Én is inkább arra szavaznék, hogy az épp kóstolt sörrel lehetett a baj, mert a Szögedi Ászok sörei szerintem sem rosszak, bár természetesen a kisüzemi főzdék ajánlatai közül van, ami fényévekkel jobb.

Ettől függetlenül a Szögedi alkalmankénti fogyasztásra alkalmas. Mint a Sörcikkgyűjtő klub tagja és rendszeres Házi sör fogyasztó mondom / írom.Pesten néhol zöldségeseknél pl. Dohány utca a körúttól kifelé, vagy a Blaha Lujza téri aluljáró kisboltjában, vagy a Békásmegyeren a hegy felőli oldalon a Paizs óvoda környékén lévő kisboltban lehet hozzájutni.... de ettől függetlenül véletlenszerűen is bele lehet futni...
Ennek örömére este iszom egy Szögedit, csak be kell addig hűtenem....

Kíváncsi leszek hogy fog ízleni a Mister sör után, mert késő délután meg oda megyek ki kóstolóra....

Üdv:

PS

-kk- 2012.02.23. 11:52:13

@alexfield76: köszi a felsorolást, valamelyik helyen mihamarabb beszerzem az új mintát!

Kubuli 2012.02.23. 16:49:19

@-kk-: Üdvözlet! Elhiszem, hogy nem rosszindulat, vagy konkurenciaharc ihlette a beszámolót, sőt bocsánatot kérek a puszta feltételezésért is, de nagyon megdöbbentő volt számomra a cikk!
Nem tudom, mi lehetett az oka annak, hogy mind a két sör kvázi egyformán rossz volt, minden esetre a nagy számok törvénye alapján szerintem kicsi az esélye, hogy sok főzet közül pont az a kettő volt rossz, amiből a kóstoló lett véve, amikhez meg én jutok hozzá évek óta, azok között soha sem volt rossz minőségű. Viszont sokkal valószínűbb, hogy az egy helyen, helytelenül tárolt különböző sörök ugyanúgy sérülhettek. Az egy dolog, hogy a piacon hidegben voltak, de nem tudjuk az előéletüket. Napfény mennyit érte őket, stb. amíg eljutottak a kiskereskedőhöz...
Minden esetre általánosságban mondanám, hogy nem szabad egyetlen kóstoló alapján ennyire durván negatív véleményt alkotni!
A szerzőnek csak egy "élmény beszámoló", a sörfőzdének viszont egy nagyon durva negatív kritika, ami - ez esetben meggyőződésem szerint ok nélkül - eltántoríthatja a kíváncsi sörivókat!
Örülök, hogy újrakóstolás van kilátásba helyezve! Érdeklődve várom az eredményét! Üdv' Robi

peter2337 2012.02.23. 19:27:24

Nem vagyok olyan nagy szakértője a söröknek, mint az előttem szólók, de én sem értem a Szögedi sört ért negatív kritikát. Sokszor ittam már, és mindig jónak találtam. Nem tapasztaltam a egyes főzetek között minőségi eltérést. Arra is gondoltam így amatőrként, ha nem a meleg, esetleg az erős fagy árthatott meg a cikk írója által kóstolt sörnek.
Sajnos nálunk nem lehet kapni kisüzemi söröket, de ha Budapesten járok, mindig veszek párat. Szögedit és mást is. Én a Déli ABC melletti zöldségesnél, vagy a Boráros téri aluljáróban szoktam vásárolni. Ezután is bátran fogyasztom majd a Szögedi világos és barna söröket. A cikk írójának pedig mindenképpen ajánlom az újrakóstolást.

Beer Ninja 2012.02.24. 12:44:21

Én még csak pár száz sört kóstoltam eddigi pályafutásom alatt, szegedi vagyok és lelkes lokálpatrióta. És mindennek ellenére is vállalom, hogy a szegedi világosak szörnyűek, a legalja a választéknak a citromos nevű lötyi.
Ráadásul évente többször iszok is belőlük, van fogalmam róla, több főzetet kóstoltam már, (frissen és fáradtan) csapolva, üvegből és PET palackból egyaránt. Szerintem 5 pontból reálisan 1 pont körül mozognak a világosak, 2 körül a Red és 3 körül a barnák.
Elnézést kérek újra a kifacsarodott ízlésemért, ízlelőbimbóimért, de a véleményemet vállalom.

ripley79 2012.02.24. 15:32:30

Sziasztok ismét.
Mivel magam is kóstolgatok és oszályozgatok söröket (amatőrként), valamicskét azért talán én is értek hozzá, jómagam is kb.többmintszáz magyar házit kóstoltam, összeségében pedig ennél természetesen soookkkkal többet.
Összegzésképpen:Oda jutottatok/jutottunk a dologgal, hogy Nektek(néhány kóstolónak) nem ízlettek a Szögedik, viszont viszonylag sokan védelmükbe veszik a fentebb említett söröket, szintén hosszú évek és elfogyasztott hektóliterek alapján. Más oldalról próbálom megközelíteni a dolgot: ha a pécsi szentistvánkarácsonyinak ennél több pontot adtatok, akkor szerintem (és ez egy vélemény csakcsupán) ti részlehajlóan és előítéletekkel telve, valamint hallomásból (1-2 "lokálpatrióta") osztályoztok, nem pedig legalábbis féligmeddig objektív kóstolói szempontból.
Ezzel sincs semmi bajom, csak azzal illetetek, hogy nem olvastam figyelmesen (pedigde), márpediglen nem ez az első sörleírás, amit végigolvastam tőletek, és ezt is tüzetesen átbogarásztam, mondván magamban, hogy márpediglen itt csakiséskizárólag tévedésről lehet szó. Hát pedig erről szó sincs, és arról sem, hogy rosszultárolt/szállított/hibásmindkétfajta/stb. lenne, csak 1szerűen nem ízlik nektek a Szögedi és kész.
Én a magam részéről abban maradok, hogy igenis venni és inni fogom továbbra is a Szögediket, és ezentúl egy kicsit több fenntartással fogom kezelni az általatok írtakat, pedig sok más sörrel kapcsolatban megegyezik a véleményünk.
És ezen összegzések örömére és megünneplésére bontok egy Ászokot. SZÖGEDIT.
Üdv
Krisz (patyik krisztián, Tatabánya)

ripley79 2012.02.24. 15:33:33

p.s.:illetetek=illettetek
Krisz

-kk- 2012.02.24. 15:55:11

@ripley79: szia,

igazság szerint már többször leírtam ezt az elmúlt 24 órában, de a kedvedért tagoltan megismétlem, mert a jelek szerint minden jóindulatod dacára sem ugyanarról beszélünk:

1.) Az a Szögedi, amit a cikkhez ittam, borzasztó rossz volt. Objektíven. Neked sem ízlett volna, hidd el.
2) Ettől még lehet, hogy a Szögedi jó, csak én egy hibásat fogtam ki.
3) Csakhogya másik (zöld) Szögedi is ugyanolyan rossz volt, tehát még csak nem is egyedi esetről van szó,
4) Persze még ezzel együtt is lehet, hogy a Szögedi jó, csak én két hibásat fogtam ki.
5) Mivel sokan állítottátok, hogy a saját emlékeitek homlokegyenesen ellenkezőek, már írtam, hogy újra fogom kóstolni, nehogy alaptalanul legyen besározva a sör.
6) Emellé érdemes megemlíteni, hogy ha mondjuk egy észt sört kóstoltam volna, és az lett volna rossz, könnyen lehet, hogy senki nem tiltakozna (mert nem kóstolta), pedig talán csak az az egy volt rossz, amit épp én ittam.
7) Tehát a Szögedivel épp úgy jártam el, mint minden más sörrel, amiről cikk lett. Épp az az extra méltányosság, hogy újra fogom kóstolni, tehát kérlek láss a cikkbe részrehajlást és előítéletességet, mert ez alaptalan.

Szumma:
Ennyi ellenvélemény után már valószínű, hogy a kóstoláshoz használt Szögedi hibás volt. Erről azonban nem tehetek, hiszen betartottam a szavatosságot, hűtőben tároltam, stb. Mondhatod persze, hogy nem szabad egy kóstolásból általánosítani, de azt azért látni kell, hogy a blogon szereplő sörök jelentős részéből esély sem volt egynél több kóstolásra, innentől kezdve pedig épp az részrehajlás egy kicsit, hogy a Szögedi új esélyt kap.

Még egyszer hangsúlyozom, mert, bevallom, bánt, hogy nem hiszed el: az általam kóstolt Szögedi konkrétan közel állt a fizikai ihatatlansághoz, ezért még a fél pont is nagylelkű volt rá. Az egy ettől független, vitára immáron érdemes kérdés, hogy ez az élmény reprezentálja-e a teljes Szögedi Ászok-készletet. Valószínűleg nem, de ezt én a kóstolás idején nem tudhattam.

Na?

-kk- 2012.02.24. 15:56:48

@-kk-: "kérlek láss a cikkbe" -> "kérlek NE láss a cikkbe"

Beer Ninja 2012.02.25. 15:42:56

Szerintem felesleges újrakóstolnod, ugyanazt fogod érezni. :) Vagy ha mégis nekidurálod magad, most már ne írd le a véleményedet. Csak 'objektívan'. :D
Nem tudom, melyik athéni bölcs (demagóg) mondta, hogy az igazság az amit a nép hallani akar.
Lassan ideje valami boros blogon nekiállni dicsérni az édes Dankó Pistát, mert sokan azt szeretik.

Egyébként nekem még az jutott az eszembe, hogy a kóstolásnál esetleg befolyásolhat a dohányzás, mint ízérzést csökkentő dolog. Megfázás, stressz stb...

-kk- 2012.02.25. 19:52:17

@dr. dodó: értem, hogy nem ez volt a hsz. fő mondandója, de azért leszögezem, hogy a kóstolás során az általad felsorolt befolyásoló tényezők egyike sem állt fenn :)

gregibroki 2012.02.27. 08:10:20

@Joco-2: nem kevertem; csak azt akartam bemutatni, hogy akkoriban sokat próbált ízlelőbimbóim voltak és úgy is nagyon nehezemre esett meginni a szögedit, továbbmegyek, inkább Nádort (69Ft/üveg a kolesz büféjében) ittam helyette...
a helyzet az, hogy nagyon bukolikus sör, rendkívül erős aromával rendelkezik, amit most inkább nem részleteznék, mert már kk megtette a cikkben és nagyon érdekesnek tartom, hogy ennyien védik, mert tényleg szörnyű. Mondjuk lehet venni fogok egy palackkal, de akkor most melegen igyam vagy hidegen?

-kk- 2012.02.27. 14:03:33

@gregibroki: @dr. dodó: @Kubuli: @Joco-2: @ripley79: @dokagyu: @Hamilcar: @ElnkÚr: @alexfield76: @peter2337:

Kedves vitában érintett kommentelők!

Betartva ígéretemet, három nappal ezelőtt vásároltam egy másik Szögedi Ászokot, újrakóstolásra. Teljesen máshol vettem meg (a peter2337 által ajánlott Boráros téri aluljáróban), másik főzetből való (ugyanis nem ápr.11-én jár le, mint az elsőként kóstolt, hanem márc.21-én), tehát nincs sok esély rá, hogy ugyanolyan környezeti hatásoknak lett volna kitéve.

Úgy terveztem, ma megiszom és írok róla egy újrakóstolás-cikket, amiben tisztázom a dolgokat. Végül erre mégsem került sor, ugyanis a másodikként kóstolt Szögedi Ászok lényegében ugyanolyan volt, mint az első. Félreérthetetlen, egyértelmű ecetes félreerjedés, szezámos éretlenségíz, akárhogy ittam hamarjában hidegen, vagy melengetve később, nem javult semmit. Esetleg annyit lehet felhozni különbségnek, hogy most nem öntöttem ki másfél deci után, hanem megittam a literes palack felét.

Szóval most már végképp nem tudok mit mondani, három eshetőség lehetséges:

1) a KK ízlése elhalt -> ez azért nem valószínű, mert a két kóstolás között ittam más söröket is, háziakat is, és azokkal semmi gond nem volt.

2) mind a nyolc ellenvéleménnyel bíró kommentelő ízlése elhalt -> ez sem valószínű, hiszen többségük tapasztalt, rutinos sörkóstoló.

3) mindkét palack Szögedi Ászok hibás volt, míg a más véleményen álló kommentelőké mind jó. Ugyan ez is furcsa lenne, de attól még elképzelhető. Sajnos ha így is van, nincs mit tenni: ha egy bizonyos sörből két egymás utáni, semmilyen közös körülménnyel nem bíró kóstolás során ugyanaz a negatív vélemény alakul ki, akkor ott valami gond van. Nem lehet a végtelenségig kóstolni, hátha egyszer kikapunk egy jót. Egyik sör sem futott ki a szavatosságából, külön helyeken lettek vásárolva, ennél többet egy üvegessör-kóstolás validálásához szerintem nem lehet elvárni.

------

Mivel azonban én egyik megoldási lehetőséget sem érzem igazán megnyugtatónak, két javaslatom is van a vélemények közelítésére:

a) A ma kóstolt Szögedi Ászok-palackom még félig van, bármelyik ellenvéleményes kommentelőnek örömmel felajánlom a másik felét kóstolásra, hogy érzi-e benne ugyanazokat a hibákat. A felhasználónevemre kattintva megjelenő oldalon az 'Üzenetküldés' gombbal jelentkezzetek érte nyugodtan, Budapesten nagyjából kötöttségek nélkül át tudom adni.

b) Ha jól tudom, a legtöbben tagja vagytok a Sörcikkgyűjtő Klubnak: ha gondoljátok, a legközelebbi alkalmas találkozótokon szívesen összekóstolok veletek egy Szögedi Ászokot, és eldönthetjük, valóban ugyanarról beszélünk-e.

(Egyébként a hétvégén a KK valószínűleg Szegedre utazik, ahol esetleg újra megpróbálkozunk a Szögedi Ászokkal. Ebből azonban már nem lesz javításcikk, mivel két ennyire független kóstolás után már nem érzem ennek szükségét - ez a blog ugyebár üveges sörökkel foglalkozik csak, épp azért, mert csapoltan szinte minden jobb, tehát nem lenne fair vegyesen értékelni a csapolt és az üveges söröket. A palackozott sörök esetében viszont elvárható, hogy egy-egy elszigetelt eseten túl, úgy általában, ihatóak legyenek a kiszállított, viszonteladóktól vásárolt söreik is.

Zárásul, konstruktivitásom bizonyítékaként, itt van egy lista olyan sörökről, amik ugyanúgy világosak, magyarok, kisüzemiek és 10-12 B°-osak, mint a Szögedi Ászok, amiket már ittam, és egyértelműen jobbak voltak:

- Rotburger Világos (Pilisvörösvár)
- Petersbrau Special
- Szebeni Ászok
- Brandecker Világos (Ecser)
- Arany Korsó (Békésszentandrás)
- Mister
- Osterbräu Világos (Fót)
- Osterbräu Világos (Domony)
- Kaltenberg Világos
- FF Világos (Dunaharaszti)
- Familie Világos (Ménfőcsanak)
- HBH Világos (Táborfalva)
- Kárpi Sör (Soltvadkert)
- Bauer Világos (Nagykáta)
- Palóc Világos (Balassagyarmat)
- Zempléni Világos (Miskolc)
- Serforrás Világos (Felsőzsolca)
- Rauschberg Világos (Mályi)
- Dósai Pannonbräu Világos (Jászdózsa)
- Rauschberg Világos (Miskolc)
- Aranyhegyi Világos
- Domján Világos (Kerekegyháza)
- Kissler Világos (Dombóvár)
- HBH Szűretlen világos (Kazincbarcika)

Beer Ninja 2012.02.27. 15:25:58

@-kk-: Ha hétvégén Szegeden leszel, vedd fel velem a kapcsolatot, egyszer reményeim szerint már leveleztem veled. Segítek Szögedi Ászok lelőhelyeket felderíteni. Csak én nem fogok inni belőlük. :)

Joco-2 2012.02.27. 16:50:40

Izgi patthelyzet van.
Utoljára nyáron Kőszegen ittam Szögedit, erről már nem olyan beható az emlékem, mert igen sok egyéb sör megelőzte aznap. Amit előtte írtam véleményemként, az az előző kóstolások eredménye volt. Nálunk, Érden is lehetett sokáig Szögedi söröket is kapni, de cc. éve másokat forgalmaznak.
Megpróbálok egy Ászokot szerezni és friss véleményt írni. Sok sikert a szegedi kóstolással és "dodó"-ra vigyázz nehogy belebetegedjen.
üdv, jocó

gregibroki 2012.02.27. 16:50:43

@dr. dodó: az Etelka-soron érdemes nézelődni :)

Joco-2 2012.02.27. 16:57:37

@gregibroki: Szia, persze, tudom, hogy nem keverted, örülök, hogy érted a vitzet illen komoly témában is.
Épp most írtam, hogy beszerzek egyet és elmesélem legfrissebb élményeimet, talán hamarosan.

Kubuli 2012.02.28. 17:30:53

@-kk-: Üdvözlet! No, azzal kezdeném, hogy tegnap egy Szögedi Ászokot ittam, ma egy Szögedi Sört. Számomra továbbra sem hibás egyik sem. Amióta csak ismerem ezeket a söröket soha sem kellett kiönteni belőlük egy cseppet sem, pedig elég "kényes" sörfogyasztó vagyok.
Az Általad felsorolt házi söröket hál' Istennek nekem is volt szerencsém kóstolni, általában többször is az évek folyamán. Alapjában véve jónak tartom mindegyiket, nem is keveset nagyon finomnak, bár van köztük olyan (név nélkül), amit már ki kellett öntenem, igaz ugyanazt a sört már maximális pontszámra is értékeltem az én szubjektív 10-es skálámon, mert annyira szór a minősége.
Elfogult vagyok a magyar házi, kisüzemi sörökkel kapcsolatban, mert egyre kevesebb fajtát kóstolhatunk az évek múlásával a sorozatos bezárások miatt, bár remélhetőleg már megállt ez a folyamat.
A Szögedi sörök továbbra is a kedvenceim közé fognak tartozni, mivel saját tapasztalataim szerint mindig meghálálják a beléjük vetett bizalmamat.
Azt jó ötletnek tartom, hogy egyszer kóstoljuk meg ugyanannak a palacknak a tartalmát!
A már megkezdett flaska továbbadását nem tartom jó ötletnek, de a következő pesti börzén a közös kóstolás remek idea! Áprilisban fogunk legközelebb összeröffenni. Előtte egyeztessünk! Szerintem mindenki számára érdekes kóstoló lesz, az eredményétől függetlenül! :-) A különböző beszerzési forrásokhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy bár a kisker különböző volt, a nagyker tutira azonos, így nem egyértelmű, hogy különböző módon tárolt sörök kerültek kóstolásra.
KK söripari szakembert tisztelhetünk személyedben? Én azt el tudom dönteni, hogy ízlik-e egy sör, vagy sem és ha nem, akkor azért mert savanyú, íztelen, üres, rossz ízű, állott, hiányzik belőle a harmónia, vagy jól van összerakva, csak egyszerűen nem az én ízlésvilágom, de olyat nem mernék bevállalni, hogy "erjesztési hibás". Nagyon sok sörfőzdében és néhány sörgyárban is jártam már. Számos szakmai útmutatót hallgattam már végig, hogyan is készül a sör és milyen hibákat lehet elkövetni a gyártásuk sörén, sőt néhány hete részt is vettem egy igazi házi sörfőzésben a felvidéken (az eredményét még nem volt szerencsém kóstolni, mert javában folyik az utóerjedése...), de "szakvéleményt" nem mernék mondani egyetlen sörről sem.
Kóstoljunk minél többen minél többféle sört, főleg magyar kisüzemieket! A Szögedi(ek)re meg még visszatérünk...! Üdv' Tóth Robi

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.02.28. 22:47:59

@Kubuli: @-kk-: @ElnkÚr: és mindenki Javasolnék egy vakkóstolást, 4 olyan világossal, ami kb ez a kategória. pl Rotburger, Szögedi, Szebeni. +1nek bevenném az Arany Ászok v. a Borsodi pille palackosát. Persze úgy, hogy nincs benne
trükk, tehát minden tétel kóstolásra
kerül, és minden tétel csak 1x.

Beer Ninja 2012.02.29. 11:02:15

Kubuli hozzászólásáról jutott eszembe, hogy egyszer már én is főztem sört Zsombón (bekönyörögtem magam), 1100 liter jó közepes sör lett a végeredménye. És tényleg tud a sör pl. erjesztési hibás lenni, ha pl. a hordókat vagy a sörlé útja során bárhol 1 csövet nem fertőtlenítenek megfelelően.
Sörgyárban még csak Pécsen és Pesten voltam.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.02.29. 15:54:23

A.
KK ízlése elhalt, bezár a blog.
B.
Az ország zár be.
Válasszatok!
:P

Kubuli 2012.02.29. 16:41:30

@pif: Részemről nincs akadálya, ha olyankorra lesz szervezve, amikor Pesten járok...

gregibroki 2012.03.01. 07:35:52

@Kubuli: @pif: én is benne vagyok egy nagy közös kostolásba!!! a rotburger pl kifejezetten finom; ráadásul a világosuk jobb, mint a barnájuk, szebenit még nem ittam

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.03.01. 08:10:13

@Pável: :o]]
@gregibroki: Én is szeretem a Rotburgert, bár nálam a sorrend 1. szűretlen, 2. barna 3. világos - kóstolásnál ez utóbbira gondoltam.

dubitoergosum 2012.03.03. 19:21:28

én vagyok eddig az egyetlen, aki úgy érzi, hogy ezek a Szögedi-védő írások esetleg neadj'isten a céghez kötődő szerzők e-tollaiból származnak? 1-2 nagyon gyanús..

-kk- 2012.03.03. 20:18:33

@dubitoergosum: engem őszintén meglepne, ha a Szögedi Sörfőzde egyáltalán tudomást szerzett volna a cikkről :) egyébként mégiscsak lesz újrakóstolás-cikk, mert sikerült egy új változatra szert tennem.

-kk- 2012.03.05. 22:08:36

@-kk-: ...illetve mégsem lesz újrakóstolás-cikk, ugyanis az új változat (ami egyébként egy rendes sörösüvegbe palackozott félliteres Szögedi Ászok) nem különbözik olyan sokban az eredeti kóstolástól, hogy érdemes legyen.

Igaz, ihatóbb, kevésbé bántó, de még mindig bőven túl savanyú. Pedig ez is április 21-ig szavatos, és közvetlenül a Szögedi Sörfőzde szegedi mintaboltjában vettem a Szent István téren, úgyhogy most már tényleg feladom. Viszont a csapolt Szögedi Sör ugyanitt egészen tűrhető volt.

Egyébként vicces a címke, itt egy kép róla:
kk.atw.hu/szogediaszok.JPG
(és még saját mintás kupakja is van)

er.pé ser 2012.03.18. 17:50:33

@-kk-: Köszönjük az elismerést a Peters.brau nevében de az igazsághoz hozzátartozik hogy az er.pé termékeit is hol így hol úgy minősítik pedig új tulajdonos társult be a cégbe és nagyon sokat változtatott a sör gyártáson. Volt olyan negatív minősítés amit aki adta a 2012es Miskolci versenyen ahol sorszám alapján minősítettek már ezüst éremmel jutalmazta mint zsűri tag a sörünket ez azért elgondolkodtató főleg azért mert egy mindennapokban forgalmazott sörrel indultunk semmi extra. 2012 4 hótól csak 2 márkánk lesz a Dunai ászok és a Fekete ászok az utóbbi nem a barna sörök nagyon kávés ízvilágát fogja képviselni hanem egy igen karamelles és ászok sör keserűségét idéző talán félbarnának mondható sör amely banán kiegészítésével fog készülni . Egyébként mindenkinek joga van a véleménye leírására nekem ettől függetlenül egy pozítív jelzést adott a versenyen elért eredmény jó az irány és igyekezni fogunk hogy minél piac képesebb sört tudjuk gyártani.

-kk- 2012.03.18. 18:57:11

@er.pé ser: hajrá!

Nekem még 2007-ből volt egy borzasztó rossz - akkori nevén - Peter's Black-es élményem, de örülök, ha azóta töretlen a fejlődés.

er.pé ser 2012.03.18. 21:47:07

@-kk-: Az nagyon régen volt az a tulajdonosi felállás nem is volt életképes 2011 év eleje óta van új tulajdonos aki egyébként szakma beli a régi sör szerintem azért lehetett rossz mert nem volt pasztőrözött és idő előtt megromlott ebbe a hibába nagyon sokan elvéreztek sajna még ma is tapasztalom

er.pé ser 2012.03.24. 20:33:17

Tisztelt sörfogyasztók engedjék meg hogy egy két fontos dolgot leírjak. A söröknél a pasztőrőzés egy szükséges de rossz dolog. a nagy gyárak is igyekeznek mindenféle egyéb technikával minél kisebb pasztör értékkel sört gyártani mivel eme eljárás során a sör izében jelentős szerepet játszó bontott fehérjéket csapnak agyon amelyek az ízben jelentős romlást okoznak.Minden sör kb 1 hónapig makulátlan utána a pasztőr miatt hanyatlásnak indul ugyan még tisztának tűnik de már az ízében kezd kiteljesedni egy tészta szerű ízromlás.Egyszerű a képlet minél olcsóbb egy sör annál kevesebb malátából készül és minél hosszabb a szav ideje általában annál másabb az íze minél távolabbi a gyártási időtől. Aki nagy távolságokra szállít kénytelen egyszerre nagyobb mennyiséget felszállítani aztán a terítés már a nagykerek sara ami vagy így vagy úgy sikerül.Én Bpi -en szállítok ugyan a piac megköveteli a pasztörizálást de a leírtak miatt szinte minden héten szállítom az árut.Épp ezért nem vállaltam pld nagyon nagy távolságokra történő leszállítást.A sör gyártást lehet misztifikálni de szerintem nem érdemes be kell tartani az elődeink tapasztalatain alapuló szabályokat és akkor lehet jól és eredményesen dolgozni.

er.pé ser 2012.04.04. 21:52:09

Tisztelt sör kedvelők ha valaki tudja pld Tony Caviár tegye köz kincsé a Miskolci sörversenyen indult sörök bírálati lapjait sokat mondóak lennének a pontszámok lehetne tanulmányozni.
süti beállítások módosítása