HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr KomlókutatóSört inna?
Komló BoltlexikonMinden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló HatározóRégi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Itt a vége

2020.02.20. 20:38 -kk-

Két hónap híján tizennégy éve, 2006. áprilisban kezdtük el írni a Kontár Komlókutatót. Ezzel magasan a legrégebbi sörblog vagyunk a magyar interneten, bejegyzésszámban mégsem vagyunk szinte sehol: mindössze 510 sört sikerült ez alatt a bődületesen hosszú idő alatt kiértékelnünk. Csak hogy érzékeltessük, mennyire sok is ez az idő: amikor a KK elindult, épp az országgyűlési választások két fordulója között tartottunk (merthogy még kétfordulós volt a választás), Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök és nemhogy nem került még nyilvánosságra az őszödi beszéd, de még csak el sem hangzott. A Facebookra még nem lehetett szabadon regisztrálni, Magyarországon az iwiw.hu volt a leglátogatottabb weboldal, a 15–69 évesek 34%-a használta legalább havonta az internetet. Még élt Puskás Ferenc és Zenthe Ferenc, Kurt Vonnegut és Kurt Waldheim, Szabó Magda és Szaddám Husszein.

KK-posztok darabszáma éves bontásban (2006 tört évből extrapolálva).

Annyira persze mégsem sok idő 14 év, igazából csak a titkon remélten jelen lévő Z- és α-generációs olvasók kedvéért próbáljuk ilyen mély, történelmi távlatok érzetét kelteni. A lényeg, hogy bezárjuk a Kontár Komlókutató blogot, mert úgy érezzük, kifutotta magát és nem érdemes tovább erőltetni. Olyannyira így érezzük, hogy eleve 2019 volt a valaha mért legterméketlenebb évünk (blogbejegyzésszám tekintetében feltétlenül), idén pedig még csak nem is írtunk semmit. Van egy csomó oka, hogy miért untuk meg a blogolást, ami közül jó párat valószínűleg nem is tudunk világosan megfogalmazni – amit pedig meg tudunk, azok közül dobogós a természetes kifulladás, a mindenféle egyéb feladatok és elköteleződések felülkerekedése, illetve a kontextus átírattatása.

Az első kettő ezek közül kábé evidens, az utóbbi talán nem, így a következőkben ezt próbáljuk meg egy kicsit bővebben kifejteni.

Amikor elkezdtünk blogolni, nagyjából semmi nem volt jelen abból, ami ma Magyarországon és kiváltképp Budapesten a sörszférát jelenti. Úgy érezhettük, hogy nagyjából szűzföldön mozgunk és senki más nem foglalkozik dedikáltan sörökkel, pont mint ahogy a babkonzervek vagy a sóderbányák sem bírnak saját rajongói univerzummal. Persze hamar rájöttünk, hogy ez nem igaz, de az a pár ember, aki mégis foglalkozott előttünk-mellettünk sörökkel, a szélesebb köztudat ingerküszöbét tényleg nem törte át. Aztán pár éven belül mindez radikálisan át kezdett alakulni: ahogyan szárba szökkent az internet, úgy váltak egyre népszerűbbé mindenféle rétegkultúrák, így a sörök körül forgó is. De mindezt igazából pár éve már megírtuk a KK 10. születésnapjára, így most nem fáradunk az újrafogalmazással, csak beidézzük.

„Nem sok olyan dolog van Magyarországon, ami annyit változott volna (előnyére) 2006 és 2016 között, mint a sör. Talán még a street food és a köztérfelújítások említhetőek egy szinten vele. Tíz évvel ezelőtt nem volt választék szinte sehol: a sörök sokféleségét az jelentette, hogy (általában egy gyártól, de) több különböző világos lagersört lehetett inni. Ha az ember különlegességet akart, vehetett belga söröket, már ahol, ha vadregényességre vágyott, akkor pedig obskúrus kiskocsmákban keresgélhetett kisüzemi, akkor bevett terminológiával »házi« söröket.

Hát ehhez képest mára jó pár remek szaküzlet árul csúcssöröket a világ minden releváns pontjáról, több tucat kocsma szakosodik kifejezetten különleges sörökre, rengeteg főzde (vagy legalábbis vándorfőző) kezdett újonnan működni és egy csomó korábban is létező főzde váltott át valamilyen izgalmasabb működési modellre. Hetente több sörpremier van, az ember úgy is eltölthet hónapokat, hogy minden nap olyan magyar sört iszik, amit korábban nem próbált.

Mindez sok tényező együttállásaként történhetett meg: egyfelől olyan globális jelenségek révén, mint az internet széles körű elterjedése, így a világhódító sördivatok, trendek eljutásának felgyorsulása. Másfelől egy olyan érdeklődő, aktív réteg munkájának eredményeként, akik értesültek a sörélvezetben rejlő valós lehetőségekről, és aktívan tettek azért akár vendéglátósként, akár újságíróként, akár sörfőzőként, akár otthoni hobbistaként, hogy sok más ember is értesüljön ugyanerről, létrehozva azt a kritikus tömeget, ami már a piacot is megmozdítja.

Az egészen biztos, hogy a Kontár Komlókutató blog szerepe a folyamatban abszolút minimális, de így is borzasztóan örülünk annak, hogy pont végigkísérhettük ennek a masszív paradigmaváltásnak nagyjából a teljes folyamatát. Ami persze távolról sem érhetett még véget, nem állt be semmiféle új egyensúly, így hasonló izgalmakra számíthatunk a további években is.”

(Az utolsó mondat időközben vesztett valamennyit a helytállóságából, hiszen a nemzetközi craftbeerszemmel is jól látható sörfőzdék nagyjából pont ez alatt a négy év alatt váltak meghatározóvá itthon, a nagy gyárak úgy-ahogy reagálnak is rájuk, már-már új egyensúlynak tűnő módon.)

A KK-bejegyzések pontszám szerinti eloszlása

A vadromantika, az úttörés illúziója tehát réges-rég a múlté, már nem a trendszetterek és early adopterek játékszere a jó sör, hanem a legszélesebb fogyasztó közönségé, akiket profi vállalkozások szolgálnak ki, körülöttük befektetőkkel, mögöttük profi marketinggel stb. (Igaz, ehhez társuló új, professzionális sörsajtót egyelőre nem igazán látunk, de könnyen lehet, hogy ez is csak a kiégés jele és nem keressük eléggé.) Nagyjából e folyamatok összességét értettük a cikk eleje felé „új kontextus” alatt, amiben könnyen érezhetjük magukat kövületnek, de legalábbis valami afféle PTSD-sújtotta kívülállónak, mint amilyenek a klasszikus filmes veteránábrázolások szoktak lenni. Úgy tűnik, mintha nálunk jóval nagyobb hatású sörös emberek is hasonlóan éreznének: Kővári „Csakajósör” Gergő, az elmúlt évtized valószínűleg legemblematikusabb craftbeer-embere épp visszavonul; Bart „Főzdefeszt” Dani már évekkel ezelőtt elmozdult a craftpárlatok és az általános italeminenciásság irányába; Tibold „Sörspecialista” Ákos nagyjából-egészében teljesen eltűnt a söréletből; a sok szempontból mértékadó Fenékig blog már legalább másfél éve bezárt, miután a tagjait felszívták az életerős, feltörekvő új sörfőzdék. Csupa olyan ember, akiknek erős személyes hatásuk volt arra, hogy egyfelől volt miről írnunk, másfelől pedig hogy konkrétan azokról a sörökről volt mit írnunk, amikről.

Azt azért nem tervezzük, hogy elvágólagosan, nyom nélkül befejezzük a sörökkel való foglalkozást: az Instagram- és Facebook-oldalunkat egyszer-egyszer biztosan frissítgetjük majd, amikor valami érdekeset látunk; amennyiben valamiről hosszabb értekezéseket tartanánk fontosnak megosztani, arra pedig ahogy eddig, úgy a jövőben is ott lesz a Sörbúvár. Ha pedig hirtelen mégis visszavágynánk a szigorú formai kötöttségek között űzött sörblogoláshoz, e fenti felületeken biztosan hírt adunk majd róla.

Addig is köszönjük a kitartó és megtisztelő figyelmet, köszönjük a kommenteket, köszönjük a meghívásokat, köszönjük a promósöröket és ezúton kérünk mélyen elnézést, amiért mindezek egy tetemes hányadát reakció nélkül hagytuk.

A legjobbakat:

Kontár Komlókutató

Baranyai Zsolt

2020. 02. 20.

7 komment

Spezial Rauchbier

2019.11.18. 23:15 -kk-

német füstölt sör

spezial_rauchbier.jpg

2 komment

Címkék: német füstölt hárompont

Soproni Óvatos Duhaj Porter

2019.10.08. 23:05 -kk-

magyar porter

soproni_ovatosduhaj_porter.jpg

6 komment

Címkék: magyar fekete barna porter soproni háromésfélpont

Pécsi Tavaszi Sör

2019.09.10. 22:15 -kk-

magyar világos sör

pecsi_tavaszi_sor.jpg

6 komment

Címkék: magyar pécs világos kétésfélpont

Dreher Félbarna Hidegkomlós

2019.08.29. 23:13 -kk-

magyar félbarna sör

dreher_felbarna_hidegkomlos.jpg

6 komment

Címkék: magyar félbarna kőbánya négypont

Liefmans Glühkriek

2019.06.04. 22:57 -kk-

belga ízesített lambic

liefmans_gluhkriek.jpg

2 komment

Címkék: belga ötpontos ale világos lambic ízesített

Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný

2019.05.19. 23:04 -kk-

cseh világos sör

klenot12.jpg

8 komment

Címkék: cseh világos háromésfélpont

Három Királyok

2019.04.20. 17:47 -kk-

magyar félbarna sör

 harom_kiralyok.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: magyar pécs világos félbarna háromésfélpont

Zlínský švec Světlý ležák nefiltrovaný 12%

2019.03.18. 14:13 -kk-

cseh világos sör

zlinsky_svec_12.jpg

12 komment

Címkék: cseh világos négyésfélpont

Dreher Red Ale

2019.02.19. 22:02 -kk-

magyar ale

dreher_red_ale.jpg

9 komment

Címkék: vörös ale félbarna négypont

Dreher Gold

2019.02.11. 23:29 -kk-

magyar világos sör

dreher_gold.jpg

6 komment

Címkék: magyar világos kőbánya háromésfélpont

Leffe Bière de Noël

2019.01.01. 23:39 -kk-

belga ale

leffe_bier_de_noel.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: vörös belga barna ale kétésfélpont

Pécsi Prémium Lager – Gluténmentes

2018.12.23. 16:46 -kk-

magyar világos sör

pecs_premium_lager_glutenmentes.jpg

1 komment

Címkék: magyar pécs gluténmentes világos kétésfélpont

Szent András Esthajnal '18

2018.11.24. 22:37 -kk-

magyar ízesített stout

bsza_esthajnal_18.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: magyar ale stout békésszentandrás ízesített kisüzemi négypont

Pivovara Medvedgrad Baltazar

2018.11.16. 23:57 -kk-

horvát világos sör

medvedgrad_baltazar.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: horvát világos hárompont

Temov Големата ИПА

2018.10.08. 23:16 -kk-

macedón IPA

temov_golemata_ipa.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ale világos félbarna ipa macedón kétésfélpont

Soproni Óvatos Duhaj APA

2018.10.03. 16:57 -kk-

magyar ale

_soproni_ovatos_duhaj_apa.jpg

12 komment

Címkék: magyar ale világos soproni háromésfélpont

Lőrinci Havanna

2018.09.26. 23:26 -kk-

magyar ale

lorinci_havanna.jpg

6 komment

Címkék: magyar ale világos kisüzemi hárompont

Pécsi APA

2018.09.23. 00:38 -kk-

magyar ale

pecsi_apa.jpg

8 komment

Címkék: magyar pécs ale világos kétésfélpont

Pécsi Sör Prémium Barna

2018.09.17. 22:05 -kk-

magyar barna sör

pecsi_sor_premium_barna.jpg

4 komment

Címkék: magyar pécs barna hárompont

Reczer Ser – Dimbo Lab Sabotage

2018.08.24. 14:28 -kk-

magyar ízesített búzasör

reczerser-dimbolab_sabotage.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: magyar búza világos ízesített kisüzemi négyésfélpont

Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe

2018.07.23. 23:26 -kk-

magyar világos sör

rizmajer-hopfanatic_pils_of_simcoe.jpg

7 komment

Címkék: magyar világos kisüzemi négypont

Továrenská 10°

2018.07.11. 23:38 -kk-

cseh világos sör

tovarenska10.jpg

4 komment

Címkék: cseh világos négyésfélpont

Reketye De Molen Collab

2018.06.28. 22:24 -kk-

magyar barna sör

reketye_demolen_collab.jpg

3 komment

Címkék: magyar fekete barna ale stout kisüzemi négyésfélpont

Greenjoy Chicago Blues Feeling

2018.06.19. 22:48 -kk-

magyar füstölt világos búzasör

greenjoy_chicago_blues_feeling.jpg

4 komment

Címkék: magyar búza füstölt világos kisüzemi négypont

süti beállítások módosítása